UN CLUB CATALÀ?

1446541536171El grup xinès Rastar Group, líder mundial en la fabricació de joguines electròniques i videjojocs,  ha comprat per valor de 3.000 milions de dòlars, el quaranta per cent de la propietat del RCD Espanyol. Les accions eren, fins fa poc, de l’expresident Daniel Sánchez Llibre i de Ramon Condal, els quals han venut el seu paquet accionarial, que representa un quaranta- cinc per cent del total. Cada acció s’ha venut per setanta-vuit euros, i l’operació s’ha tancat per un valor de seixanta-cinc milions d’euros, aproximadament. El proper vint-i-dos de desembre, l’Espanyol celebrarà la seva tradicional junta d’accionistes, amb caràcter extraordinari, on es debatrà aquest tema.

Hom en pot treure vàries conclusions: Sánchez Llibre s’ha fet d’or, i s’ha venut els colors de l’espanyol, encara que segur que continuarà sent-ne soci i criticarà donant lliçons, a tor i dret de cada acció de la junta directiva. Joan Collet, home de sentiments “pericos” de soca-arrel, no crec que li hagi agradat gaire aquest moviment accionarial, ja que ara es depèn d’una potència estrangera, totalment respectable, però aliena al caràcter català i que veuen el futbol amb la mateixa estranyesa que nosaltres, els mediterranis ens mirem el beisbol.

Si la catalanitat del RCD Español es posava ja en dubte – per l’epítet “español” i “Real” o els colors, de possible origen borbònic – encara estarà més en dubte ara, que un grup xinès, amb ambicions merament comercials, s’ha apoderat del club. Molts diran que cal esperar, a veure què és el que passa: si l’ Espanyol es converteix, inflat per diners en el Manchester City de la Lliga espanyola, o en canvi són els xinesos els que s’inflen, i de pas desinflen, el club. Perquè com van escriure els germans Álvarez Quintero: ¿Tú no sabes que es grosero el mundo? ¿Que es traicionero el amor? ¿Que no se aprecia en la vida la pura miel escondida en la flor?”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: