CRUYFF I LA SENYERA

cruyff-catalunyaJohan Cruyff  va anunciar el novembre de l’any passat, que tenia un càncer de pulmó, i era optimista en què se’n sortiria. Però l’ex jugador i ex entrenador del Barça, va morir aquest dijous a Barcelona, el seu mal es va agreujar després del viatge que va fer a Israel, per trobar-se amb el seu fill.

El que no s’ha destacat suficientment és la defensa de Catalunya per part de  l’holandès. A la temporada 1974-1975 els seus companys el van nomenar capità, i com que eren temps de dictadura, havia de dur el braçalet de color blanc, i el 9 de febrer de 1975, el van expulsar del camp de  “La Rosaleda”, se’l veu discutint amb els “grisos.”  Després de la mort de Franco, va ser el primer blaugrana que va dur el braçalet de capità amb la senyera.  Amb la selecció catalana va jugar el 1973, en un partit Catalunya contra estrelles de la Lliga, amb finalitats benèfiques. La segona vegada va ser el 1976, en un Catalunya- URRSS, i duient la senyera. Cruyff va debutar com a seleccionador català el 2009, i així el fet català va tenir més  transcendència, o com el seu suport al Dret a decidir.Cruyff-entrega-camiseta-seleccion-catalana_112000145_2917382_1706x960

Alguns el criticaran perquè no parlava en català, potser ho va fer per timidesa, d’altres el perquè de la mateixa que va crear el Dream Team el va desfer… però és innegable la seva defensa del fet català arreu del món, primer en un temps molts difícils, i en contrast amb d’altres jugadors estrangers del Barça, que van passar de llarg d’aquests temes, i no en tenia cap obligació. Per això dedico aquests versos  de Joan Maragall a l’ holandès: “L’estelada de la nit va rodant pel firmament; a tu va el meu pensament en el silenci infinit.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “CRUYFF I LA SENYERA

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: