El més enllà cristià a l’Edat Mitjana

Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval. Albert ToldràA l’Edat Mitjana, la religió impregnava d’una manera que avui potser ens costa d’imaginar tots els àmbits de la vida, una vida que es considerava una mera preparació per a la vida veritable que començava després de la mort a un més enllà amb el seu llimb, el seu purgatori, el seu cel i el seu infern, poblats per ànimes, àngels i dimonis.

El llibre Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval (2010), de l’historiador Albert Toldrà i Vilardell, especialista en aquesta temàtica, ens mostra com era el més enllà a l’imaginari dels cristians de l’Edat Mitjana, a partir de l’estudi de diferents fonts, com transcripcions de sermons i altres textos religiosos i literaris de l’època.

Sant Vicent Ferrer (1350-1419), que viatjà per mitja Europa predicant, terroritzava l’audiència amb els suplicis de l’infern. En una transcripció d’un sermó seu diu que alguns dels qui l’escoltaven deien «Mestre Vicent ho diu per espantar», contra la qual cosa ell es defensava dient que no ho diria si no fos veritat. D’aquí ve el títol del llibre d’Albert Toldrà.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “El més enllà cristià a l’Edat Mitjana
 1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  En la meva visió de les coses, penso que avui aquest tema ha variat, però no tant com sembla. Vostè Oriol, si m’he de referir per la seva fotografia, pensaria que no deu pas haver viscut ni la guerra d’Espanya contra Catalunya ni la seva postguerra.
  I en els temps actuals, si proliferessin massa els Rouco’s Varela’s i alguns altres cardenals i bisbes actuals, li ben asseguro que faríem via a tornar a aquells temps de l’edat mitjana, perquè compten amb l’ajut incondicional de la majoria dels politicastres que tenim.

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, Jordi, escoltant les declaracions d’alguns personatges dóna la sensació que l’Edat Mitjana encara no és pas una etapa superada. Gràcies pel vostre comentari.

 2. didaclopez ha dit:

  Un element interessant és la claredat amb la qual Vicent Ferrer o Dante Alighieri ens descriuen les postrimeries. L’Església de l’època no era amiga de dogmatitzar-ne els detalls, i la moderna, més amiga dels dogmes, ha preferit no entrar-hi

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, i segurament per això Vicent Ferrer i Dante Alighieri són citats diversos cops en aquest llibre. Gràcies pel teu comentari, Dídac.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: