L’angle de la mandíbula segons l’edat i el sexe: un estudi prospectiu en 266 subjectes (Antropometria mediterrània, 39/2017)

La cefalometria defineix el gònion com el punt inferior posterior de l’angle de la mandíbula, que per això rep el nom d’angle gonial. En l’angle gonial es troba el braç (ramus) ascendent de la mandíbula amb el seu cos. L’angle gonial tendeix a decréixer amb l’edat, però ho fa més pronunciadament en les dones que en els homes. Els intents d’utilitzar l’angle gonial com a eina complementària en la determinació del gènere en restes humanes han estat matèria de controvèrsia. Dos investigadors valencians, Carolina Larrazabal-Moron i Juan A. Sanchis-Gimeno, entren en aquest debat a les pàgines de Annals of Anatomy amb un estudi sobre 266 joves subjectes caucasians mediterranis.

L’angle gonial és un dels paràmetres emprats en l’antropometria

Radiografies panoràmiques per mesurar els angles gonials

Carolina Larrazábal Morón és professora de cirurgia oral i implantologia de la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir. També fa activitat docent i de recerca a la Universitat de València.

Juan Alberto Sanchis Gimeno és docent i investigador al Departament d’Anatomia i Embriologia Humana de la Universitat de València.

Larrazabal-Moron i Sanchis-Gimeno han fet un estudi prospectiu en una cohort integrada per uns 266 subjectes mediterranis de tots dos sexes i de fins a 30 anys d’edat. A través de radiografies panoràmiques obtingudes amb l’aparell dental de raigs X Cranex Novus, de Soredex, mesuraren el valor d’angle gonial de cada subjecte.

L’auxologia de l’angle gonial en tots dos sexes

Angle gonial - diferències per edat i sexe

En els subjectes menors de 10 anys s’aprecia una diferència significativa (p=0,017) entre l’angle gonial de les xiquetes (128,6 ± 3,4) i el dels xiquets (126,8 ± 4,5), en ésser superior en elles respecte d’ells. Aquesta diferència de gènere desapareix en el grup d’edats entre 11 i 15 anys (123,4 ± 5,2 en elles i 123,5 ± 5,4 en ells). I en els grups d’edats superiors s’inverteix, de manera que passa a ser menor en dones que en homes. Entre 16 i 20 els valors femenins són de 119,1 ± 5,6 i els masculins de 122,3 ± 7,7. Entre 21 i 25, els valors respectius són de 117,6 ± 5,2 i 120,8 ± 7,0. Entre 26 i 30 anys els valors són de 117,5 ± 5,4 i 120,6 ± 5,4.

Amb el creixement, l’angle gonial tendeix doncs a tancar-se, passant de valors de 127º en menors de 10 anys a valors de 10º inferiors entre els 21 i 25 anys. La diferència entre sexes es deu al ritme d’aquesta caiguda, més pronunciat en el sexe femení. Entrats ja en la tercera dècada de la vida, la reducció de l’angle gonial desaccelera fins a aturar-se.

Les diferències, val a dir, són petites, amb un grau elevat de superposició. Segons les dades de Larrabazal i Sanchis, no és fins passats els 16 anys que es verifica la idea que l’angle gonial és superior en homes que en dones.

Lligams:

Gonial Angle Growth Patterns According To Age And Gender. Carolina Larrazabal-Moron, Juan A. Sanchis-Gimeno. Ann. Anat. Doi:10.1016/j.aanat.2017.09.004 (2017).

 

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: