La manipulació informativa al descobert

Infoxication“, de AntoinePound, al Flickr

La manipulació informativa és molt perillosa, un parell d’exemples ens serviran per posar-la al descobert, entendre’n l’impacte i ajudar-nos a identificar-la:

Reaccionem instintiva i emocionalment davant els estímuls que ens arriben. Aquests titulars ens han desconcertat per un instant. Si li sumem les preses, ens podem trobar amb els fonaments de les conviccions tocats, la confiança minada i caient al parany de la manipulació, i això no ens interessa.

Manipulant la informació es pretén provocar en el receptor incapacitat per comprendre i assimilar la informació i, com a conseqüència, dificultats per bastir criteris, per saber a què atenir-se, per fonamentar la credibilitat, en aquest cas, en el membres del govern de la Generalitat; en resum, manipular la presa de decisions per aconseguir que féssim allò que interessa que fem a qui manipula.
Manipulant la informació se’ns fa ballar el cap, se’ns mina la confiança, en aquest cas en el membres del govern de la Generalitat i la credibilitat que ens mereixen i, com que la confiança és crítica per assolir la unitat, aquella força que requereix d’una unitat àmplia i sòlida serà més difícil d’assolir.

Vacunem-nos contra la manipulació mediàtica:
– Triem les fonts d’informació.
– Dosifiquem la informació en funció de per a què la necessitem, massa informació ens satura.
– Cap discurs no és innocent, davant de qualsevol informació ens interessa preguntar-nos i respondre’ns: Qui ho diu? Quan ho diu? Per a què ho diu? L’objectiu de qui manipula la informació és impedir que fem allò que a nosaltres ens interessa i passem a fer allò que li convé a qui manipula.
– Fem un repàs a Les 10 estratègies de manipulació de Noam Chomsky aplicades pel govern espanyol en l’afer independentista. Ens ajudarà a posar al descobert les seves argúcies, algunes de les més comunes són la por i les maniobres de distracció.
– Posem la postveritat al descobert, una altra forma de manipulació de la interpretació de la realitat, basada en repetir mentides fins aconseguir que cristal·litzin en veritats.

Al govern del “Reino de España” li interessa desacreditar l’equip del govern de la Generalitat, minar la desconfiança que ens mereix i dinamitar la unitat. A nosaltres ens interessa forjar la màxima unitat, per això la confiança i la credibilitat són sagrades.

Vacunen-nos contra la manipulació informativa!

Sophia Blasco Castell

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: