Selecció d’activitats per celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer)

IWGSD-Content

El proper dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  Aquest article aplega tot un ventall de possibilitats vinculades a centres de recerca i universitats de Catalunya que commemoren aquesta data.

Des del blog Des de la Mediterrània ens hem fet ressò en alguna ocasió del biaix de gènere existent i de l’escassa visibilitat de les dones en el món de la recerca científica. Doncs bé, la celebració d’aquesta efemèride és una bona oportunitat per prendre consciència d’aquesta problemàtica. Us convido a participar i a gaudir d’alguna de les següents activitats organitzades per les universitats i els centres de recerca de Catalunya:

1. Institució CERCA

Amb motiu d’aquesta data, des de la Institució CERCA, que aplega 41 centres de recerca de Catalunya, s’està fent una campanya per difondre a través dels seus canals (web i Twitter) una mostra significativa de dades que han extret de les primeres vint avaluacions CERCA dutes a terme durant el perídoe 2016-2017.

De l’anàlisi d’aquestes dades es constata una tendència similar a la de la resta del sistema. És a dir, hi ha paritat entre els homes i dones que accedeixen a la carrera científica, però just en acabar el doctorat comença el desequilibri de gènere en detriment de les dones fins arribar a representar aproximadament un 25% en els llocs de màxima responsabilitat científica (caps de grup).

11F2018_Piramide

Des de l’apartat Dones i ciència del web de la Institució CERCA es pot accedir a les accions i recomanacions que han anat implementant els centres per canviar aquesta tendència, així com a una completíssima agenda conjunta dels actes que els centres han preparat per commemorar aquest dia:

activicerca.jpg

Com a físic de partícules, em permeto recomanar el Taller de Física de Partícules que l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) organitza el 12 de febrer de 2018 de 10 a 18 h;  si ets estudiant de batxillerat o professora, aquell dia podràs compartir la física amb altres noies i investigadores científiques a l’IFAE. També recomano el seu web Girls in science.

2. Universitat Pompeu Fabra

Diversos àmbits de la UPF organitzaran activitats de sensibilització amb l’objectiu de fomentar el paper i l’accés de les dones i les nenes a la ciència. La campanya #SomCientífiques, que es farà a través de les xarxes socials, acostarà l’experiència i la visió de dones investigadores.

3. Universitat Autònoma de Barcelona

El 13 de febrer es projectarà Marie Curie, film de Marie-Noëlle Sehr que relata la vida i la lluita de la científica francesa. Després de la pel·lícula, hi haurà una taula rodona.

 

4. Societat Catalana de Biologia

El dilluns 12 de febrer a la tarda, la Secció d’Estudiants de la Societat Catalana de Biologia organitza a l’Institut d’Estudis Catalans “Noies al lab”, una sessió de tallers per despertar vocacions en les més petites i donar a conèixer algunes de les científiques més rellevants de la història.

5. CSIC

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) està impulsant la iniciativa #EllasSonCSIC, que consisteix a difondre, a través de seves les xarxes socials, imatges de dones que treballen en la institució i que exerceixen diferents tasques tant des del laboratori com des de la biblioteca o l’administració, contribuint per tal que la ciència arribi a la societat.

Centres i instituts del CSIC a Catalunya s’uneixen a aquesta iniciativa amb diverses propostes, entre elles, xerrades a centres educatius, trobades, debats i altres tipus d’esdeveniments que es desenvoluparan, majoritàriament, durant la setmana del 7-14 de febrer.

6. BIST

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) acaba de posar en marxa un programa per impulsar el lideratge femení en la recerca científica. El programa inclou una convocatòria de beques (The Mothers of Science) per  donar suport a investigadores amb fills en els seu esforç per accedir a càrrecs de ‘group leader’. El programa inclou també la posada en marxa d’una xarxa de mentoratge  i de tallers formatius sobre lideratge.

7. Parc de Recerca Biomèdica de Catalunya 

Dimarts 13 de febrer, de les 15 a les 19 hores, a la Sala Marie Curie del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) tindrà lloc una Viquimarató vinculada al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  La bretxa de gènere existent a la Viquipèdia també afecta la percepció sobre les figures de dones en la ciència. Per això, durant aquesta trobada es treballarà tant en biografies de científiques i investigadores, com en articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estan prou reflectides. L’objectiu és crear, traduir o millorar articles en qualsevol llengua.

viqui.png

8. Universitat Ramon Llull

Via la presidenta de la Comissió Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, Anna Berga, m’arriba aquesta campanya de la URL:

url11f.png

Aquesta selecció només és un petit tast. Podeu accedir al web 11 de Febrero – Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia per conèixer altres actes que se celebraran en universitats, centres de recerca, llibreries, centres cívics…


Finalment, us convido a passejar per l’apartat Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Aquest apartat pretén contribuir a la visibilització de la tasca en l’àmbit de la recerca duta a terme per les dones vinculades a la ciència i la tecnologia. A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l’àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues.

Altres anotacions relacionades:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: