Snaps, molt més que apps

Snaps

Algunes de les snaps disponibles a https://snapcraft.io/store

Un dels maldecaps habituals de desenvolupadors i usuaris de programari, especialment al món GNU/Linux, és el de les dependències. Quan s’instal·la un programari, molts cops aquest depèn per al seu bon funcionament de l’existència al sistema d’un altre programari i d’una versió concreta d’aquest. I, el que és encara pitjor, pot passar que dos programaris que vulguem instal·lar al mateix sistema necessitin versions diferents d’un programari tercer instal·lat al sistema per funcionar correctament.

Quan el 2014 Canonical estava treballant a la versió per a mòbils d’Ubuntu, va desenvolupar un sistema de distribució de programari tipus app que resolia entre d’altres el problema de les dependències. En aquest, cada aplicació o snap es distribueix com a programari estanc que conté tot el programari complementari que necessita per funcionar, per la qual cosa les snaps no requereixen la instal·lació d’altre programari al sistema i cada snap independent incorpora la versió adequada del programari complementari que necessita per funcionar sense interferir amb el d’altres snaps que poden estar-ne utilitzant versions diferents.

Des de la versió Ubuntu 16.04 LTS d’abril del 2016, Ubuntu incorpora de sèrie el suport a les snaps. De fet, molt del programari instal·lable que podem trobar actualment al centre de programari que incorporen les distribucions Ubuntu són snaps.

Canonical proporciona eines per a que els desenvolupadors puguin distribuir el seu programari en forma de snap i per a que aquestes snaps puguin funcionar també a les altres distribucions GNU/Linux.

Per saber-ne més, podeu visitar Snapcraft.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: