Els bafles

"Technics speakers", de Tim Pierce, Flickr

Fig. 1 “Technics speakers“, de Tim Pierce, Flickr

Tan sols es pot obtenir el millor rendiment d’un equip de so si disposa d’uns bafles de bona qualitat, que siguin capaços de reproduir fidelment tota la gamma de sons audibles, des dels més greus als més aguts, sense introduir-hi distorsions ni vibracions indesitjades.

En general, els altaveus més grans són més aptes per a la reproducció dels sons més greus i els altaveus més petits per als sons més aguts. És per això que els bafles d’un determinat nivell de qualitat com el de la Fig. 1 incorporen habitualment dins de la seva caixa combinacions de diferents mides i tipus d’altaveus per poder reproduir conjuntament de forma correcta tota la gamma de sons.

Es coneixen com a woofers els altaveus més grans, especialitzats en la reproducció dels sons més greus, i com a tweeters els altaveus més petits, especialitzats en la reproducció dels aguts. Les diferències entre uns i altres no es limiten tan sols a la mida, sinó que s’hi utilitzen materials i formes constructives diferents.

Dins del bafle, un circuit conegut amb el nom de filtre d’encreuament, o filtre “crossover”, és l’encarregat de destriar del senyal d’àudio que arriba al bafle la part que ha de reproduir cadascun dels altaveus especialitzats que l’integren.

En bafles més econòmics, una disposició bastant usual és la que incorpora al seu interior tan sols dos altaveus, un petit tweeter per a la reproducció dels aguts i un altaveu més gran per a reproduir la resta de l’espectre sonor; en aquests casos és habitual que el filtre d’encreuament sigui substituït per un simple condensador, que s’utilitza per a que tan sols la part del senyal d’àudio corresponent als sons aguts arribi al tweeter.

Bafle

Fig. 2 Bafle

Al bafle de la fig. 2 hi podem veure, a la part central un  altaveu convencional, a la part superior un diminut altaveu especialitzat en la reproducció dels aguts, o tweeter, i a la part inferior el forat que, amb forma rodona en aquest cas i  rectangular altres, apareix a molts bafles.

Si observem de prop l’esmentat orifici, podrem veure que és la part exterior d’un tub que s’endinsa fins a un cert punt a l’interior del bafle. Les dimensions de l’esmentat tub es calculen de manera que els sons més greus hi ressonen i es potencien. És el que es coneix com a sistema bass-reflex.

El bass-reflex pot utilitzar-se en alguns bafles per compensar, fins a cert punt, el fet de no disposar de cap altaveu de tipus woofer, especialitzat en la reproducció dels sons greus.

El material i la rigidesa de la pròpia capsa del bafle pot impactar també bastant en el resultat final. Si la capsa no és de fusta o d’un material d’una rigidesa similar, sinó que és per exemple d’un plàstic molt prim, pot introduir vibracions indesitjades durant la reproducció de determinats sons.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: