Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència?

El proper dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  En aquest article trobareu una selecció d’activitats relacionades amb aquesta data que se celebren arreu de Catalunya.

idaho

Imatge: Idaho National Laboratory a Flickr (CC BY 2.0)

La celebració d’aquesta efemèride és una bona oportunitat per prendre consciència del biaix de gènere existent i de l’escassa visibilitat de les dones en el món de la recerca científica. Són diverses les activitats que tindran lloc a Catalunya al llarg dels propers dies per commemorar aquesta data, i heus ací una petita selecció:

1. 100tífiques

100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST), en el marc de la Biennal de Ciutat i Ciència de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa té per objectiu oferir el dia 11 de febrer més de 100 xerrades divulgatives simultànies a càrrec de més de 100 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats a 100 escoles de Catalunya, tot mobilitzant més de 10.000 alumnes d’ESO.

2. Viquimaratons de Dones Científiques

El PRBB i la Casa Orlandai, en col·laboració amb Amical Viquipedia i el grup de ViquidonesUPF, organitzen el proper dia 11 de febrer sengles viquimaratons que tenen per finalitat treballar tant sobre biografies de científiques i investigadores com articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estiguin prou reflectides. S’editarà en qualsevol llengua i se centrarà l’activitat a crear, traduir o millorar articles. La viquimarató del PRBB tindrà lloc entre les 15 i les 19 h (inscripció aquí), mentre que la de la Casa Orlandai comença a les 19 h (cal inscripció prèvia aquí).

3. Jornada Matemàtiques, substantiu femení i plural

Soc molt fan de la BGSMath i la Societat Catalana de Matemàtiques, que l’any passat ja van organitzar un acte per posar de relleu la representació femenina en el camp de les matemàtiques mitjançant xerrades, una taula rodona i tallers conduits per diverses expertes. Enguany hi tornen, concretament el dia 14 de febrer al matí, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. Tot i que està obert a tot el públic, la jornada està especialment destinada a estudiants de batxillerat i últims cursos d’ESO. Inscripcions aquí.

11F_ICCUB_poster

4. Taula rodona Les dones en la ciència (Facultat de Física, UB)

L’Institut de Ciències del Cosmos i la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Física de la UB organitzen el proper 11 de febrer a l’Aula Magna de la Facultat de Física (17 h) una taula rodona en què cinc investigadores de cinc camps de la física diferents parlaran sobre la seva experiència professional des d’una perspectiva de gènere.

5. Trobades amb científiques de Tarragona

Dilluns 11 de febrer a les 12 h a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV tindran lloc les Trobades amb científiques de Tarragona, organitzades per l’Associació de Divulgació Científica del Camp de Tarragona (programa d’activitats).

6. #LaMevaCientíficaPreferida, la campanya a Twitter de l’ICMAB-CSIC

El dia 11 de febrer l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) dedicarà la jornada a un seminari sobre Lise Meitner a càrrec de Xavier Roqué i a la presentació de la iniciativa STEM-AMB-TU de l’associació AMIT. A més, l’ICMAB-CSIC impulsa aquests dies des del seu perfil a Twitter una original campanya, consistent a visibilitzar les científiques preferides del seu personal. Seguiu-ne el fil!

ICMAB_fil

7. #SheInspiredMe, la campanya a Twitter de l’ISGlobal

En la mateixa línia, al llarg d’aquests dies des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) es fan piulades dedicades a les científiques que han servit d’inspiració per al personal investigador del centre.

ISGlobal_fil

8. Una conferència i dues exposicions a la UPC Manresa

A l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) celebren el dia 11 amb una conferència a càrrec de Xavier de las Heras, catedràtic d’enginyeria química, on ens parlarà de dones de ciència i elements de la taula periòdica. Serà a les 12 hores a la Sala d’actes de la UPC Manresa. També hi podreu visitar les exposicions “La Taula Periòdica dels Elements i la Marie Curie” (inscripció) i “Dones en la Ciència” (entrada lliure).

9. Dones i ciència a la UVic-UCC

Al llarg de la setmana vinent, la Unitat de Divulgació Científica de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya donarà a conèixer investigadores d’aquest centre des del seu blog.

Per aprofundir-hi…

  • La meva selecció només és un petit tast. Interessades a conèixer més activitats sobre l’11F a Catalunya i arreu de l’Estat? Aquesta és la vostra pàgina!
  • Sobre el passat de les dones de ciència: llegiu l’article Recordemos a las mujeres científicas que cambiaron nuestras vidas, d’Elena Marbán, al blog de l’ISGlobal.
  • Sobre el seu present i el futur: 25 científiques que has de conèixer, de Meritxell Farreny, a nuvol.cat, on l’autora ens presenta vint-i-cinc investigadores que estan desenvolupant projectes punters en els camps de la ciència i la tecnologia a casa nostra.

Recomanacions finals

Estigueu amatents els propers dies als perfils de la Direcció General de Recerca a Twitter i Facebook, des d’on es difondrà informació vinculada als actes que se celebraran en universitats, centres de recerca i altres entitats, amb etiquetes com ara #DiaDonesiCiència #WomenScienceDay, #11F, #11F2019, #DonesiCiència o #WomenInScience.

I navegueu per l’apartat Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Aquest apartat pretén contribuir a la visibilització de la tasca en l’àmbit de la recerca duta a terme per les dones vinculades a la ciència i la tecnologia. A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l’àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues.

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Altres anotacions relacionades:

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: