Una meta-anàlisi d’estudis observacionals sobre l’associació entre dieta mediterrània i depressió (Nutrició mediterrània, 06/2019)

L’abandonament dels patrons alimentaris tradicionals preocupa a nivell sanitari sobretot pels estudis que assenyalen que comporta un risc sobre la salut cardiovascular. Però també hi ha estudis que mostren una associació positiva entre la dieta mediterrània i la salut cognitiva, com comentàvem ací el juny del 2017. De manera relacionada, hom ha realitzat estudis observacionals sobre la possible relació entre l’adhesió a la dieta mediterrània i el risc de patir depressió. Fateme Shafiei, Asma Salari-Moghaddam, Bagher Larijani i Ahmad Esmaillzadeh, de la Universitat de Ciències Mèdiques de Teheran, han fet una revisió sistemàtica i una meta-anàlisi actualitzada d’aquests estudis observacionals, que publiquen ara a Nutrition Reviews. Els 14 estudis observacionals seleccionats inclouen dades de 56.043 persones. Mentre que l’anàlisi dels estudis de cohort no mostra una associació significativa entre l’adhesió a la dieta mediterrània i el risc de depressió, sí que se’n detecta una associació invers en estudis trans-seccionals.

Una revisió fins el maig del 2018

Fateme Shafiei i Asma Salari-Moghaddam són membres del Centre de Recerca Científica d’Estudiants de la Universitat de Ciències Mèdiques de Teheran. Al mateix temps elles dues, com Ahmad Esmaillzadeh, treballen al Departament de Nutrició Comunitària de l’Escola de Ciències Nutricionals i Dietètica de la mateixa universitat. El metge endocrinòleg Bagher Larijani és professor del Centre de Recerca en Endocrinologia i Metabolisme de l’Institut d’Endocrinologia i Ciències Clíniques del Metabolisme de la mateixa universitat. Esmaillzadeh és també membre del Centre de Recerca Sobre Obesitat i Hàbits Alimentaris de l’Institut d’Endocrinologia i Ciències Moleculars i Cel·lulars d’Endocrinologia i Metabolisme de la Universitat de Teheran, i del Departament de Nutrició Comunitària de l’Escola de Nutrició i Ciència dels Aliments de la Universitat de Ciències Mèdiques d’Isfahan.

Shafiei et al. feren cerques el maig del 2018 a les bases de dades de Pubmed/MEDLINE, ISI Web of Science, Scopus, Embase i Google Scholar. Com a criteris d’inclusió es contemplaven tots els estudis observacionals que consideressin la dieta mediterrània com a variable d’exposició i la depressió com una de les variables de resultat. Unes 3229 publicacions foren repassades de manera independent per dos dels autors per si complien aquests criteris. Fou així que s’inclogueren en la meta-anàlisi 14 estudis observacionals.

També de manera independent, dos dels autors extragueren les dades d’aquests 14 estudis i feren una valoració del risc de biaix.

Catorze estudis observacionals amb un agregat de 56.043 participants

Els catorze estudis revisats sumen un total de 56.043 participants.

En una primera meta-anàlisi, Shafiei et al. combinen cinc mides d’efecte de quatre estudis de cohort. En aquest cas no observen associació significativa entre l’adhesió a la dieta mediterrània i el risc de depressió (ratio general de risc de 0,95, amb un interval de confiança del 95% entre 0,79 i 1,16).

En una segona meta-anàlisi, Shafiei et al. combinen tres mides d’efecte de tres estudis de cohort. En aquests estudis l’associació es reportava en coeficients β. Les dades agregades no assenyalaven associació entre dieta mediterrània i depressió, ja que s’obtenia un coeficient β de -0,00 (amb un interval de confiança del 95% d’entre -0,12 i 0,12).

En una tercera meta-anàlisi, Shafiei et al. combinen nous mides d’efecte de nous estudis trans-seccionals. En aquest cas hom trobava una associació inversa significativa, amb una ratio de risc general de 0,72 (amb un interval de confiança del 95% de 0,60-0,87).

Així doncs, mentre els estudis de cohort no revelen una associació significativa entre l’adhesió a la dieta mediterrània i el risc de depressió, sí que ho fan els estudis trans-seccionals. Com major és l’adhesió a la dieta mediterrània menor és el risc de depressió segons els nou estudis trans-seccionals revisats per Shafiei et al.

Lligams:

Adherence to the Mediterranean diet and risk of depression: a systematic review and updated meta-analysis of observational studies. Fateme Shafiei, Asma Salari-Moghaddam, Bagher Larijani, Ahmad Esmaillzadeh. Nutr. Rev. nuy070 (2019)

 

Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: