Ciència oberta confederal: el model belga

El repartiment de competències entre l’Estat belga i les regions flamenca i valona, així com l’esperit confederal que amara la governança belga, fan que aquest model esdevingui particularment interessant i digne d’estudi per a Catalunya, així com un referent per emmirallar-s’hi.

belgica

Imatge: Brüssel BE – Atomium 21, de Daniel Mennerich a Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Fa uns mesos vaig assistir a la jornada Open Science Conference 2018 (Back-to-back Belgium-European Commission), organitzada a Brussel·les per la Comissió Europea, conjuntament amb el Govern federal belga i els governs regionals flamenc i való. Atès que les estratègies sobre ciència oberta s’han de desenvolupar de manera coherent tant en l’àmbit estatal i regional com europeu, la conferència pretenia combinar una discussió al voltant de les polítiques belgues en matèria de ciència oberta amb debats relacionats amb l’H2020 Policy Support Facility Mutual Learning Exercise on Open Science.

En l’article Ciència oberta a Bèlgica: un model tricolor, publicat al Blok de BiD, explico de manera resumida en què consisteix el model belga de ciència oberta sobre la base de les ponències que van presentar els representants de les diverses administracions d’aquest estat, a més de comentar les principals conclusions recollides en el marc del projecte Mutual Learning Exercise on Open Science.

El Blok de BiD és el blog de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, i està impulsat per Lluís Anglada, Ernest Abadal i Candela Ollé. El blog és de lectura obligatòria si voleu estar al corrent del que es cuina en l’àmbit de les biblioteques, la ciència oberta i l’accés obert al coneixement.

Anotacions relacionades:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: