Plataforma robòtica micro-ROS

logo micro-ROS

ROS (Robot Operating System) és la plataforma robòtica estàndard de fet. És una capa de programari lliure que proporciona tota una sèrie de funcionalitats bàsiques al robot (com les relacionades amb la percepció, el moviment, el reconeixement i l’aprenentatge) a través d’eines, llibreries i una interfície de programació oberta  que facilita el desenvolupament de programari per a robots. Té el seu origen el 2007 al laboratori d’intel·ligència artificial de la Universitat de Stanford sota la denominació inicial de STAIR (STanford AI Robot). Un dels robots que utilitza ROS i del qual ja hem parlat en una anterior ocasió és el robot humanoide REEM-C de PAL Robotics.

ROS 2 és una evolució de ROS (o ROS 1) que trenca amb algunes de les limitacions que anaven arrossegant les diferents versions de ROS a causa de les decisions de disseny que es van prendre en un altre context i en un altre moment tecnològic, quan es va crear ROS. Alguns dels aspectes que han millorat amb ROS 2 són el suport a més d’un robot treballant de forma coordinada i el suport al treball en temps real, que a ROS 1 es solia a resoldre integrant Orocos en el sistema ROS. Per conèixer les principals diferències entre ROS 1 i ROS 2, podeu consultar el document Changes between ROS 1 and ROS 2.

La plataforma robòtica micro-ROS és una adaptació de ROS 2 per a dispositius amb pocs recursos de memòria i de capacitat de processament, basats en microcontroladors, com poden ser sensors o actuadors. Això permet utilitzar codi desenvolupat per a ROS 2 també amb aquests dispositius i en facilita la comunicació amb el codi ROS 2 de l’ordinador central que controla el robot.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: