No et canviïs l’ordinador, renova’l

SSD, de Nigel Wade (Flickr)

SSD, de Nigel Wade (Flickr)

Cada any generem al món desenes de milions de tones de deixalles constituïdes per aparells elèctrics i electrònics. Una manera de contribuir a la reducció de les deixalles electròniques alhora que estalviem és no canviar-nos l’ordinador innecessàriament.

Molts cops n’hi ha prou amb alguna actualització d’algun dels seus components, com pot ser substituir-ne el disc dur mecànic com a element d’emmagatzematge principal per un dispositiu SSD, molt més ràpid i, com a molt, afegir-hi també una mica més de memòrica RAM per a convertir un ordinador lent en un bòlid.

Les unitats SSD no són pròpiament discs en el sentit estricte del terme, tot i que n’assumeixen les funcions i s’utilitzen en substitució d’aquests. Al seu interior, però, no hi ha cap disc giratori, ni braços, ni capçals, ni cap altre dispositiu electromecànic, sinó xips de memòria no volàtil com poden ser les de tipus ‘Flash’ i són, per tant, molt més ràpides.

Ara mateix l’únic inconvenient que tenen les unitats SSD és que, si necessiteu una gran capacitat d’emmagatzematge, de l’ordre dels TB, el preu es dispara; en aquest cas es pot optar per combinar una unitat SSD de treball que no cal que sigui gaire gran i un disc HDD mecànic convencional de diversos TB que proporcioni l’espai addicional d’arxiu necessari.

Tingueu en compte que qualsevol actuació al nostre ordinador pot comportar un risc per a les dades que conté, per la qual cosa cal assegurar-se de tenir una còpia de seguretat recent de tota la informació abans de fer res.

Si no teniu els coneixements tècnics per actualitzar-vos el vostre ordinador, us recomano que encarregueu aquesta tasca al vostre tècnic informàtic de confiança.

En el cas que us vegeu amb cor de fer-vos-ho vosaltres mateixos, pel que fa a la instal·lació del SSD, crec que potser  puguin ser-vos de gran utilitat les explicacions que ens fan al vídeo següent:

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: