L’ordinador monoplaca de baix cost Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4, www.raspberrypi.org

El Raspberry Pi és un petit ordinador monoplaca de baix cost. Fou desenvolupat inicialment el 2012 amb finalitats educatives a Anglaterra per la Fundació Raspberry Pi, una iniciativa sense ànim de lucre d’un grup d’acadèmics de Cambridge. Avui en dia podem trobar el Raspberry Pi també fora de l’àmbit educatiu a tota mena d’aplicacions.

La versió actual, del 2019, el Raspberry Pi 4, incorpora processador Quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC a 1.5 GHz, memòria RAM de fins en 4GB (hi ha versions d’1 GB, 2 GB i 4 GB), 4 ports USB (2 dels quals 3.0), 2 ports micro HDMI per fins a dos monitors, 1 port Ethernet (Gigabit), connectivitat Bluetooth 5.0, port GPIO (“General-purpose Input/Output” per a l’entrada i sortida de senyals en projectes en els quals el Raspberry hagi de fer funcions de control electrònic) i connector USB-C per alimentar la placa.

Hi ha multitud de sistemes operatius que es poden utilitzar amb el Raspberry Pi, com Android, Windows i diverses distribucions GNU/Linux, entre les quals Ubuntu Server, Debian GNU/Linux, o Raspbian (una distribució especialment dissenyada per a Raspberry).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “L’ordinador monoplaca de baix cost Raspberry Pi 4
 1. jordifortuny1 ha dit:

  Oriol, si no es tenen coneixements d’informàtica, és fàcil utilitzar el Raspberry Pi? Cal instal·lar-hi un sistema operatiu o ja en porta algun d’instal·lat?

  • Oriol López ha dit:

   Responent al que em preguntes, Jordi, hi ha diverses opcions a l’hora d’adquirir un Raspberry Pi. En funció de l’opció que triem es requereixen més o menys coneixements d’informàtica per deixar-la operativa. El més senzill és comprar un kit que inclogui a més a més de la placa Raspberry tot el necessari: l’alimentador, la capsa, els dissipadors i la targeta de memòria SD que utilitza per emmagatzemar el sistema operatiu amb el sistema ja instal·lat.

   Hi ha qui prefereix utilitzar una targeta de memòria SD qualsevol i instal·lar-s’hi el sistema operatiu pel seu compte, però en aquest cas, tot i que hi ha documentació i tutorials a la web que expliquen com fer-ho, sí que és recomanable tenir algunes nocions d’informàtica per sortir-se’n amb èxit.

   Per a més informació pots fer un cop d’ull a les pàgines de la guia que trobaràs a https://projects.raspberrypi.org/en/projects/raspberry-pi-setting-up

   Gràcies per llegir-nos.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: