La psicoterapeuta cibernètica ELIZA, un bot conversacional pioner

Un bot conversacional pioner ELIZA, desenvolupat per Joseph Weizenbaum (1923-2008) al MIT entre els anys 1964 i 1966, permet mantenir una “conversa” de text en anglès en la qual el programa analitza el que diu l’usuari, cercant-hi determinats patrons i paraules, i responent simulant una sessió de psicoteràpia a l’estil de les del psicoterapeuta Carl Rogers.

Tot i ser una de les primeres experiències que es van fer en el processament automàtic del llenguatge natural, el programa estava tan ben fet que moltes persones que el provaven pensaven, almenys durant els primers moments de la interacció, que realment estaven interaccionant amb una persona.

És per això que es coneix com a efecte ELIZA la tendència a interaccionar amb un sistema informàtic com si s’estigués interaccionant amb una persona, esperant i assumint reaccions humanes per part de la màquina.

A la pàgina del programador Charles Hayden hi podeu trobar una implementació d’ELIZA en java i  el codi font de la seva implementació d’ELIZA, per si sou programadors i/o us interessa el món de la programació i voleu fer-hi un cop d’ull.

El desenvolupador Claudiu Colteu n’ha una versió per a Android, l’app ELIZA, que permet “conversar-hi”, a més a més de via teclat, també utilitzant el micròfon.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “La psicoterapeuta cibernètica ELIZA, un bot conversacional pioner
  1. didaclopez ha dit:

    A mi el que m’agrada és en Cleverbot: https://www.cleverbot.com/

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: