Màquines en moviment, interruptors i seguretat

El treball amb màquines en moviment pot comportar situacions de risc per als usuaris o els operaris que hi treballen, per la qual cosa cal que incorporin tota una sèrie de dispositius de seguretat, entre els quals en destaquem un interruptor d’accionament automàtic, l’interruptor de final de recorregut, i un interruptor d’accionament manual, el polsador d’aturada d’emergència.

L’interuptor de final de recorregut, interruptor de final de cursa o, en anglès, “Limit Switch“, com els que podem veure a la imatge següent, s’utilitza en portes automàtiques, ascensors i, en general, en tota mena de màquines i automatismes que incorporin parts mòbils, i s’ubica de tal manera que, quan l’element en moviment arriba al final del seu recorregut, actua sobre l’interruptor accionant-lo i tallant el corrent elèctric per aturar el moviment.

Interruptors de final de recorregut, model AZ7, de Panasonic, foto de DirectIndustry

El polsador d’aturada d’emergència o, en anglès, “emergency stop” permet aturar manualment de forma ràpida i segura, en cas necessari, el moviment de la màquina. Habitualment té forma de bolet, com el de la imatge, i color vermell sobre un fons groc, per tal de facilitar-ne la ràpida localització i accionament. Un cop premut, provoca l’aturada immediata i queda accionat fins que, un cop passat el perill, un operari autoritzat procedeixi al seu desenclavament i a engegar novament i de forma segura  la màquina.

Polsador d’aturada d’emergència (botó gran vermell al centre de la imatge). Foto de Maik Meid, Flickr

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: