L’Odissea i l’Eneida

L'Odissea i L'Eneida

L’entrada d’avui és per recomanar la lectura/relectura de l’Odissea i l’Eneida, dues obres essencials de les literatures clàssiques grega i llatina, respectivament, que han tingut un gran impacte tant en obres posteriors com en el nostre imaginari.

L’Odissea d’Homer i l’Eneida de Virgili, i les aventures i desventures dels seus protagonistes, Odisseu  (més conegut entre nosaltres com a Ulisses) en el seu viatge de retorn des de Troia a Ítaca en el cas de la primera i el del troià Enees des de la vençuda Troia cap a la península itàlica on és cridat pel fat a fundar l’embrió del futur imperi romà en el cas de la segona, ens segueixen fascinant, tres i dos mil·lennis després, respectivament, de la seva composició. Virgili s’inspirà en l’Odissea d’Homer i creà una història amb Enees com a protagonista amb la clara voluntat de presentar els romans com a descendents dels troians.

Tenim la sort de comptar amb molt bones traduccions al català, tant de l’Odissea  com de l’Eneida. De l’Odissea en destaca la segona de les traduccions que va fer-ne en vers, en vers fou escrita l’Odissea original, el poeta Carles Riba l’any 1948, editada per Alpha el 1953. A la imatge que acompanya aquest article podem veure-hi la portada del primer dels 4 volums de l’edició que en va fer el 2010 la Fundació Bernat Metge, bilingüe grec-català, utilitzant per a la versió catalana l’esmentada traducció d’en Carles Riba. De l’Eneida en tenim també molt bones traduccions, tant en vers com prosificades. A la imatge que acompanya aquest article podem veure-hi la portada del primer dels 4 volums de l’edició bilingüe grec-català que en va fer el 1972 la Fundació Bernat Metge, la versió catalana que incorpora és una traducció prosificada elaborada pel professor Miquel Dolç.

Rellegir avui l’Odissea i l’Eneida retrocedint en el temps i acompanyant l’Ulisses i l’Enees en les seves aventures per la Mediterrània és una bona manera d’aproximar-nos al coneixement dels costums, les creences i la cosmovisió de l’antiga Grècia i de l’antiga Roma.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “L’Odissea i l’Eneida
  1. didaclopez ha dit:

    L’Odissea és una obra literària utilitzada pel poder polític de la posteritat. L’Eneida és una obra literària que utilitza el poder polític de la contemporaneïtat

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: