Una enquesta sobre l’apnea obstructiva de la son entre metges de l’Orient Mitjà i de l’Àfrica del Nord (Medicina mediterrània, 27/2020)

L’apnea obstructiva de la son és un dels trastorns de la son més comuns. En termes generals, l’apnea de la son es manifesta en pauses en la respiració o en períodes de respiració molt superficial de la son. Tant en un cas com en l’altre, això pertorba la son i es manifesta després en la vigília amb una sensació de cansament o de somnolència. En el cas de l’apnea obstructiva de la son, que és la forma més comuna, la interrupció de la respiració es deu a un blocatge de les vies respiratòries. Entres els factors de risc de l’apnea obstructiva de la son hi ha el sobrepès, l’historial familiar, al·lèrgies i factors anatòmics (estretor de les vies respiratòries, extensió de les angines, etc.). Tot i la seva alta freqüència, s’estima que tan sols el 10-20% de casos d’apnea obstructiva de la son són diagnosticats. Georges Assaf, del Departament de Medicina Familiar de la Universitat Americana de Beirut ha liderat un estudi, que apareix publicat a la revista Sleep Breathing Physiology and Disorders, sobre el coneixement i actitud de metges d’assistència primària de l’Orient Mitjà i de l’Àfrica del Nord sobre aquest trastorn. Al capdavall, depèn en bona mesura de l’assistència primària la detecció de possibles casos.

Una enquesta en tres conferències mèdiques

Hassan Al-Khafaji és resident al Departament de Medicina Familiar del Centre Mèdic de la Universitat Americana de Beirut, a Riad El-Solh. Reem Hoteit és instructora en bio-estadística i epidemiologia d’aquest mateix Departament. Georges Assaf és professor ajudant clínic del mateix Departament.

Hani Tamim és professor associat i director de la Unitat de Biostatística del Departament de Medicina Interna del Centre Mèdica de la Universitat Americana de Beirut.

Izci Balserak Bilgay és professora ajudant del Department of Biobehavioral Health Sciences del College of Nursing de la University of Illinois at Chicago.

La metodologia que utilitzen per avaluar el coneixement i attituds envers l’apnea obstructiva de la son (OSA en l’acrònim anglès) entre metges de primària de països de l’Orient Mitjà i de l’Àfrica del Nord és la realització del qüestionari OSAKA (Obstructive Sleep Apnea Knowledge and Attitudes), desenvolupat en el 2003 per Helena M. Schotland i Donna B. Jeffe. Es tracta d’un estudi trans-seccional, en el sentit que s’avaluen coneixements i attituds en un moment concret d’una cohort.

Al-Khafaji et al. distribuïren aquests qüestionaris OSAKA entre metges d’assistència primària que concorregueren a alguna d’aquestes tres conferències anuals:
– la conferència anual de la Societat Libanesa de Medicina Familiar.
– la conferència anual de la Societat Libanesa de Medicina Interna.
– la conferència de la Regió Mediterrània Oriental de l’Organització Mundial de Metges de Família (WONCA).

Unes 256 respostes

En aquestes tres trobades, foren consultats 300 metges d’assistència primària, dels quals 256 (un 85%) completaren els qüestionaris. La puntuació de l’OSAKA, pel que fa al coneixement de l’apnea obstructiva de la son, va de 0 a 18. Els 256 metges que ompliren els qüestionaris obtingueren un resultat de 12,6±2,5. Els especialistes de medicina interna obtenien un resultat superior (14,1±2,3) respecte dels especialistes en medicina general o familiar (12,4±2,4) o de metges d’altres especialitats (11,9±2,8).

Un altre aspecte de l’OSAKA és el que fa referència a les attituds, amb una puntuació que va de 0 a 5. En aquest sentit, el 78% dels metges que ompliren els qüestionaris indicaven confiança en la pròpia capacitat d’identificar pacients amb apnea obstructiva de la son. Aquesta confiança, però, es reduïa al 26% quan es tractava de gestionar personalment el tractament d’aquests pacients amb una pressió positiva contínua de vies respiratòries (CPAP).

Una màscara CPAP manté una pressió positiva de les vies respiratòria durant la son

Les 256 enquestes analitzades mostraven una correlació positiva, per bé que feble, entre el coneixement i l’attitud dels facultatius. És a dir, que els que indicaven un major coneixement en les seves respostes també tendien a mostrar més confiança en el diagnòstic i maneig de l’apnea obstructiva de la son.

Al-Khafaji et al. relacionen els seus resultats amb d’altres estudis semblants que indicaven un coneixement baix de l’apnea obstructiva de la son entre metges d’assistència primària. Augmentar el coneixement entre aquests metges seria necessari per tal d’identificar els pacients que ara queden sense diagnosticar. Però Al-Khafaji et al. insisteixen principalment en la formació dels metges de primària en el maneig de pacients ja diagnosticats.

Lligams:

Knowledge and attitude of primary care physicians towards obstructive sleep apnea in the Middle East and North Africa region. Hassan Al-Khafaji, Izci Balserak Bilgay, Hani Tamim, Reem Hoteit, Georges Assaf. Sleep and Breathing (2020).

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: