Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2021?

El proper dijous, 11 de febrer, se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  L’11F és una bona oportunitat per prendre consciència del biaix de gènere existent i de l’escassa visibilitat de les dones en el món de la recerca científica. En aquest article trobareu una selecció d’activitats relacionades amb aquesta data, la majoria de les quals són virtuals a causa del context actual de pandèmia que estem vivint.

Imatge: Science Careers in Search of Women 2009, d’Argonne National Laboratory a flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

   1. 100tífiques o explicar a les escoles la recerca que fan les investigadores

100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El dia 11 de febrer, a les 11.00 h, més de 450 #100tífiques es connectaran amb 480 escoles per parlar sobre la seva recerca als alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO, però sobretot per posar en valor el treball que fan les dones en ciència i generar nous models de referència que propiciïn que les nenes triïn carreres STEAM. La tercera edició del programa es farà en format en línia, la qual cosa facilitarà que s’estengui la iniciativa arreu de Catalunya i amb la participació de científiques catalanes que treballen a l’estranger.

2.  Conferència Las mujeres científicas y la salud global. ¿Cómo podemos avanzar hacia la equidad de género?

La Comissió d’Equitat i Gènere de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) organitzarà el dia 11 a les 18 h una conferència virtual (via Zoom) amb dones científiques de centre per analitzar els múltiples obstacles a què s’enfronten per escollir i desenvolupar una carrera científica, així com les possibles solucions. Registre aquí.

3. Repositori de recursos de Dones i TIC de la Xarxa Punt TIC

En el repositori de recursos de #DonesTIC  trobareu llocs web, llibres i vídeos sobre dones i ciència, recursos educatius per a treballar a l’aula, comunicació no sexista i eines sobre seguretat,  privacitat, violències i tecnologia. A més, la Xarxa Punt TIC organitza un munt d’activitats per commemorar aquesta diada.

Resultat d'imatges per a "viquimarato 11f"

4. Viquimarató de dones científiques

Dijous 11 de febrer, de 17 h a 19 h, tindrà lloc una viquimarató en línia organitzada pel comitè EDI-PRBB, Viquidones UPF, Amical Wikimedia i el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). És oberta a tothom, homes i dones, siguin científics o no, i les persones que hi participin podran rebre assessorament per editar articles per a la Viquipèdia sobre dones científiques o temes relacionats amb les dones i la ciència. Més informació aquí.

5. Dones de ciència al cinema

Des de la Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona consideren necessari visibilitzar la tasca de les dones científiques i utilitzen com a pretext el fet que el cinema s’hagi nodrit de pel·lícules on la dona científica és protagonista. Consulteu aquí 10 pel·lícules imprescindibles sobre dones de ciència (i una bola extra!).

6. Contacontes de la Setmana de la Nena i la Dona en la ciència: Marie Curie

Divendres 12 de febrer, la Casa Orlandai acull una sessió de contacontes amb experiments sobre Marie Skłodowska Curie, la primera dona que va guanyar un premi Nobel (i també la primera persona de la història que va rebre dos d’aquests guardons, el de física i el de química). Més informació i inscripcions.

7. Exposició virtual “Científiques Catalanes 2.0”

L’exposició “Científiques catalanes 2.0” pretén visibilitzar el paper estratègic de les dones científiques del nostre territori que es preocupen per comunicar la ciència, a fi de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries. El projecte està coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC.

8. Debat en línia “Dones en ciència, superant estereotips i desigualtats”

En el marc del cicle Debats d’avantguarda-Investigació i Salut, des de la Fundació La Caixa organitzen un debat amb sis científiques sobre l’important paper de les dones en la recerca, la tecnologia i la innovació, i sobre els reptes i obstacles que encara existeixen per superar la desigualtat. Inscripció.

11f ub

9. Activitats de la Universitat de Barcelona

Com cada any, la Universitat de Barcelona se suma a aquesta efemèride amb l’impuls dels vicerectorats d’Igualtat i Gènere i de Recerca, i gràcies a la tasca que duu a terme la Unitat d’Igualtat. Ho fa amb diverses activitats —enguany, de caràcter virtual a causa de la pandèmia—, que es poden consultar aquí.

10. Activitats del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Les científiques del CSIC també celebren l’11F amb la seva participació en nombroses activitats que tindran lloc majoritàriament de forma virtual. Entre els centres catalans que organitzen activitats podeu trobar l’ICMAB, l’IQAC i l’ICM.

11. “Soc científica, soc dona”, la campanya de l’Institut de Recerca de Sant Joan de Déu

L’Institut de Recerca Sant Joan de Déu presenta la campanya “Soc científica, soc dona” amb l’objectiu de visibilitzar la recerca de les investigadores d’aquest centre de recerca. La campanya es podrà seguir a través del perfil de l’IRSJD a Twitter amb el hashtag #científiquesIRSJD i al seu canal de Youtube.

12. Llegir un article de Gemma Marfany

Sobre l’11F, Gemma Marfany va escriure el passat 6 de febrer a El Nacional l’interessantíssim article Un dia per a totes, de lectura molt recomanable. N’extrec la conclusió:

Una societat no pot enfrontar el futur menystenint el potencial, la intel·ligència i la motivació de les dones. La vocació científica no entén de gènere; la ciència i la recerca, tampoc.

13. Navegar per l’apartat Dones i Ciència de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR)

L’apartat Dones i ciència del web de la SUR pretén contribuir a la visibilització de la tasca en l’àmbit de la recerca duta a terme per les dones vinculades a la ciència i la tecnologia. A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l’àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues. També trobareu subapartats dedicats a les dones de ciència guardonades amb el Nobel i a les científiques reconegudes a Catalunya amb la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic o amb un ajut ICREA Acadèmia.

Aquesta selecció només és un petit tast del destacat univers d’activitats que es duen a terme per commemorar l’11F. Per conèixer altres activitats sobre l’11F a Catalunya o arreu del món, estigueu amatents a les xarxes socials com ara Twitter, des d’on es difondrà informació vinculada als actes que se celebraran en universitats, centres de recerca i altres entitats amb etiquetes com ara #DiaDonesiCiència, #WomenScienceDay, #11F, #11F2021, #DonesiCiència o #WomenInScience.

Bona diada de l’11F!

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Altres anotacions relacionades:

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: