Bombers sans: restringir l’alimentació a una finestra de 10 hores per compensar els canvis de torn (Nutrició mediterrània, 24/2021)

Sovint en aquest apartat parlem d’alimentació saludable. En el cas de les persones que fan canvis de torns, com és el cas dels bombers professionals, això és més fàcil de dir que de fer. Alhora, aquesta disrupció crònica dels ritmes circadians constitueix per ella mateix un factor de risc cardiometabòlic. Per acabar de tancar el cercle, els patrons alimentaris tenen un paper en la regulació de la ritmicitat circadiana dels òrgans metabòlics. El grup de recerca professor Satchidananda Panda, del Regulatory Biology Laboratory del Salk Institute for Biological Studies, estudia les relacions entre el rellotge intern circadià i la salut, i és especialment interessat en la restricció temporal de la ingesta. Hom ha postulat que restringir la ingesta diària a una finestra de 10 hores podria ajudar als treballadors que fan torns. En un article a BMJ Open, el grup de Panda presenta un protocol per a l’assaig clínic que titularen “The Healthy Heroes Study”, i que s’adreça als bombers professionals del comtat de San Diego. L’assaig vol avaluar la factibilitat i eficàcia d’una restricció temporal de la ingesta de 10 hores, i en ell hi han de prendre part, durant un any, 150 bombers. Els participants seran repartits en dos grups de 75 bombers cadascun: 1) un grup control que rebrà assessorament nutricional en la línia de la dieta mediterrània; 2) un grup d’intervenció que, a més de rebre aquest assessorament, triarà una finestra de 10 hores a la qual limitarà els àpats. La intervenció monitoritzada, que començarà després de 2 setmanes de línia de base, s’estendrà un 3 mesos, i serà seguida per un període de 9 mesos d’autoguiatge amb visites de seguiment. Gràcies a aquestes visites (inicial i a 3, 6, 9 i 12 mesos) hom avaluarà l’impacte sobre els nivells de glucosa en sang, el pes corporal, la composició corporal, diferents biomarcadors (neuroendocrins, inflamatoris i metabòlics), la son i l’estat d’ànim. Durant tot l’estudi els participants entraran dades a myCircadianClock, una aplicació de telefonia mòbil, la qual cosa permetrà als investigadors de monitoritzar la ingesta calòrica temporal. De manera semblant, hom monitoritzarà contínuament la glucosa, el nivell d’activitat (amb un dispositiu que es duu al canell), i els patrons de son i d’exposició a la llum (a través de qüestionaris). L’estudi compta amb l’aprovació del comitè ètic de la University of California San Diego i del Salk Institute for Biological Studies.

El Comtat de San Diego és una de les zones de clima mediterrani de Califòrnia. Al cos de bombers del comtat s’adreça el Healthy Heroes Study

Herois saludables

Aquest estudi fou concebut per Satchidananda Panda (Salk Institute), Pam R. Taub (cardiòloga de la Division of Cardiovascular Diseases, del Department of Medicine, de la University of California San Diego School of Medicine, de La Jolla), Emily N. C. Manoogian (cronobiòloga del Regulatory Biology Laboratory del Salk Institute) i Adena Zadourian (investigadora de la Division of Cardiovascular Diseases de la UCSD). El projecte ha estat coordinat per Manoogian, Zadourian, Hannah C. Lo (de la Division of Cardiovascular Diseases de la UCSD), Azarin Shoghi (del Regulatory Biology Laboratory), Nikko R. Gutierrez (del Regulatory Biology Laboratory), Ashley Rosander (de la Division of Cardiovascular Diseases) i Aryana Pazargadi (de la Division of Cardiovascular Diseases). Zadourian, Shoghi, Lo, Pazargadi, Rosander, Gutierrez i Manoogian examinaren i recrutaren participants i realitzaren les visites clíniques i a les estacions de bombers. La dades foren recollides per Zadourian, Shoghi, Lo, Pazargadi, Rosander, Gutierrez, Xinran Wang (del Regulatory Biology Laboratory) i Manoogian. El pla d’anàlisi estatística fou desenvolupat i conduït per Shahrokh Golshan (del Department of Psychiatry de la UCSD) i Jason G. Fleischer (del Regulatory Biology Laboratory i del Department of Cognitive Science de la UCSD). Panda, Taub i Manoogian interpretaren les dades.

L’estudi es finançà principalment amb el projecte FEMA-EMW-2016-FP-00788 del Department of Homeland Security, amb contribucions del Salk Institute i de la William Doner Foundation. L’aplicació myCircadianClock va rebre un ajut de la Robert Wood Johnson Foundation. Manoogian compta amb una beca de la Larry Hillblom Foundation.

Panda declara ésser l’autor de ‘The Circadian Code’. Taub és consultora d’Amgen, Esperion, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk i Sanofi, i accionista d’Epirium Bio.

El protocol que presenten s’adreça als bombers professionals, però és extensible a altres treballadors que fan canvis de torn. En els països industrialitzats, vora el 20% dels treballadors fan canvis de torns. Això implica treballar sovint de nit, amb la consegüent disrupció del ritme circadià, que segons nombrosos estudis comporta un augment de risc d’obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars, insomni i càncer.

El grup de recerca de Panda és interessat en el concepte de la “finestra d’ingesta”, d’acord amb la qual els treballadors que fan torns haurien de restringir tota la ingesta a una finestra consistent de 8-12 hores, bo i mantenint el nivell calòric. L’acrònim anglès d’aquesta pràctica és TRE (“time-restricted eating”).

Bona part dels bombers, degut als canvis periòdics de torn, segueixen un patró d’ingesta més o menys canviant, adreçat a evitar períodes massa perllongats de dejuni. Manoogian et al., en aquest article, recorden que vora el 75% dels bombers dels Estats Units pateixen sobrepès o obesitat, i que les comorbiditats associades amb l’obesitat són prevalents entre el col·lectiu. La idea de Manoogian et al. és que la TRE podria millorar la regulació de la glucosa sanguínia, reduir l’obesitat i atenuar les comorbiditats associades. D’altra banda són conscients que cal avaluar l’eficàcia i factibilitat d’aquesta pràctica, i per això proposaren aquest assaig aleatoritzat i sota un control d’assessorament basat en la dieta mediterrània.

Bombers del Comtat de San Diego són assignats aleatòriament a un de dos grups:
– un grup control que rep assessorament nutricional de dieta mediterrània, i que constituiria el patró de cura.
– un grup d’intervenció que, a més de rebre aquest assessorament bàsic, adopta una finestra d’ingesta de 10 hores durant 3 mesos. Val a dir que s’entén que aquest grup pot menjar fora de la finestra fins a 2 dies de la setmana per tal de cobrir compromisos socials que considerin necessaris per sostindre la salut emocional.

Els participants eren seguits durant un any. Particularment, el seguiment inclou els nivells de glucèmia, el perfil lipídic (valorat per ressonància magnètica nuclear, NMR), biomarcadors, pes corporal, composició corporal, son i estat d’ànim. A través de qüestionaris, els participants aporten dades de salut i de benestar. També se’ls facilita l’app myCircadianClock, desenvolupada al Regulatory Biology Laboratory, perquè la facin servir com un diari electrònic, on anotaran la ingesta calòrica. Amb rellotges d’activitat que duran al canell, queda registrada passivament els patrons de son i d’activitat dels participants.

Un estudi que arrencà el 8 de maig del 2018

El primer bomber participant de l’estudi fou enrolat el 8 de maig del 2018, i hom pensava de tindre’l completat el febrer del 2021. L’esclat de la pandèmia de covid-19 (març del 2020) i la terrible temporada d’incendis forestals (estiu del 2020) endarreriren el curs de l’estudi. D’abril a juliol del 2020, l’Altman Clinical and Translation Research Institute (ACTRI) romangué tancada a tot allò que no fossin estudis de recerca terapèutica essencials. Substituí l’ACTRI, el centre de benestar del San Diego Fire-Rescue Department.

El recrutament de participants es feia a través de fulls volants i pamflets, d’un breu vídeo informatiu i de missatge de correctiu electrònic de San Diego Fire and Rescue (SDFR). També s’han fet xerrades de recrutament en les estacions de bombers.

Com que el disseny es basava en 150 participants (75 per cada grup), Manoogian et al. comptaven amb enrolar 160 aspirants, i calculaven que un 20% dels participants optaria per abandonar l’estudi abans de la conclusió. Era important que els criteris d’exclusió fossin els mínims possibles, però tot i així s’establiren uns quants: diabetis mellitus insulino-dependent, nivells de proteïna C-reactiva superiors a 10 mg/L, síndromes malabsorptius, malaltia hepàtica o renal (de nivell 3 o superior), dones gestants o lactants, etc. Cada participant rep un identificador únic per garantir la confidencialitat. La compensació per als participants fou de 100 $, però cal recordar que participar-hi implica fer un total de sis visites a la clínica.

Donada la natura de l’estudi, no és possible fer-lo com a estudi cec per a l’equip de recerca. Al capdavall, l’equip ha comprovar que els participants del grup TRE-SOC segueixen la finestra de 10 hores que ells mateixos havien seleccionat en el moment inicial. L’ús de l’app mCC permet enviar als participants de 2 a 3 notificacions setmanals: motivacionals, informatives, etc., alhora que els participants també hi poden connectar amb l’equip de recerca amb tot moment.

El seguiment del grup TRE-SOC és bàsic per garantir el compliment del TRE. En cas de desviació se’ls truca des de l’equip de recerca. Al mateix temps, els participants del grup TRE-SOC poden alterar la finestra previ acord amb l’equip de recerca. La factibilitat del TRE serà mesurada fonamentalment pel nivell d’adhesió dels participants.

Esquema de la durada del Healthy Heroes Study per a cada participant

Lligams:

Protocol for a randomised controlled trial on the feasibility and effects of 10-hour time-restricted eating on cardiometabolic disease risk among career firefighters doing 24-hour shift work: the Healthy Heroes Study. Emily N C Manoogian, Adena Zadourian, Hannah C Lo, Nikko R Gutierrez, Azarin Shoghi, Ashley Rosander, Aryana Pazargadi, Xinran Wang, Jason G Fleischer, Shahrokh Golshan, Pam R Taub, Satchidananda Panda. BMJ Open 11:e045537 (2021)

The Healthy Heroes Study, a ClinicalTrials.gov.

San Diego County Fire / Fire Protection District.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Bombers sans: restringir l’alimentació a una finestra de 10 hores per compensar els canvis de torn (Nutrició mediterrània, 24/2021)
  1. Cada dia ens arriben més noticies dels avantatges del dejuni intermitent per a la salut. Clar que pel que he llegit la finestra de no ingesta la situen en un mínim de 12 hores.A veure quines conclusions treuen d’aquest estudi dels bombers.Serà interessant.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: