L’exemple del pare en el consum de fruita i verdura: dades de Feel4Diabetes (Nutrició mediterrània, 37/2021)

L’objectiu del Consorci Feel4Diabetes és “desenvolupar i implementar una intervenció comunitària per promoure canvis comportamentuals i crear un ambient social i físic més procliu a evitar la diabetis en famílies vulnerables d’arreu d’Europa”. Es refereix a la diabetes mellitus de tipus 2 i, particularment, a l’associada a la síndrome metabòlica i als factors de risc associats a una alimentació subòptima. El consorci és liderat per Yannis Manios, professor del Departament de Nutrició i Dietètica de la Universitat Harokopio d’Atenes, i l’integren investigadors de set universitat i d’un institut de recerca. Aquest consorci es mou entre la prevenció de la diabetes i factors comportamentuals, nutricionals i d’activitat física, així com de política i d’economia de la salut. La població diana de la seva intervenció són grups vulnerables de Bèlgica, Finlàndia, Grècia, Bulgària, Hongria i Espanya. Sovint, en aquests grups, hom ha destacat el paper de l’hàbit alimentari de la mare en la formació dels hàbits alimentaris dels seus fills. Aquesta setmana, però, els investigadors de Feel4Diabetes Study, encapçalats per la doctora en dietètica i nutrició esportiva Maria Michelle Papamichael, publiquen un article al Journal of Human Nutrition and Dietetics (la revista oficial de la British Dietetic Association) en el que mostren una associació positiva entre el consum diari de fruita i verdura del pare amb els patrons de consum de fruita i verdura dels seus fills.

El Consorci Feel4Diabetes

En aquest consorci participen investigadors de la Universitat Harokopio d’Atenes (encapçalats per Yannis Manios), de l’Institut Finès de Salut i Benestar (encapçalats per Jaana Lindström), de la Universitat de Ghent (encapçalats per Greet Cardon), de la Universitat Tècnica de Dresden (encapçalats per Peter Schwarz), de la Universitat Nacional i Kapodistriana d’Atenes (encapçalats per Konstantinos Makrilakis), de la Federació International de Diabetes (encapçalats per Elisabeth Dupont), de la Universitat de Saragossa (encapçalats per Luis A. Moreno Aznar), de la Universitat Mèdica de Varna (encapçalats per Violeta Iotova), de la Universitat de Debrecen (encapçalats per Rurik Imre) i d’Extensive Life Oy (encapçalats per Remberto Martinez).

El rol del pare en els hàbits alimentaris dels infants

En general, en l’estudi de la transmissió dels hàbits alimentaris hom ha posat l’accent en la relació entre els hàbits de la mare i els dels seus infants. Al capdavall, en la nostra societat es confia la tasca de selecció, adquisició i preparació dels aliments a les mares. En el marc de Feel4Diabetes s’ha investigat la relació entre la ingesta de fruita i verdura del pare i dels infants, tenint present el nivell educatiu del pare i la inseguretat familiar en qüestió d’ingressos.

Feel4Diabetes recollí la línia de base dels seus participants en el 2016. Els participants eren parelles i els seus fills en edat escolar. En la recollida de dades participaren centres de sis països europeus, entre els quals Espanya. En total participaren 12.041 infants en edat escolar, i 10.038 pares. Amb l’ús de qüestionaris hom aplegà dades sòcio-demogràfiques i alimentàries.

Les associacions entre aquestes dades es feren a través d’un model de regressió logística multinomial.

Un context de baix consum de fruita i verdura

En general, els infants de l’estudi presentaven una ingesta baixa de fruita i verdura, especialment pel que fa als països del sud d’Europa (Grècia, Hongria i Espanya).

Els infants amb el pare que consumia diàriament fruita i verdura tendien a consumir més probablement fruita fresca (amb el doble o triple de probabilitat: 1,95-3,88 amb un interval de confiança del 95%) i verdura (amb el doble o triple de probabilitat: 1,80-3,60 amb un interval de confiança) amb una freqüència diària d’1-2 vegades.

Aquesta associació es mantenia bo i ajustant pel nivell educatiu del pare i el nivell d’inseguretat d’ingressos de la família (1,82-3,69 per a la fruita i 1,38-2,86 per a la verdura). En tot cas, hi ha una associació positiva entre el nivell educatiu del pare i el consum de fruita i verdura dels infants, així com també una associació negativa entre la inseguretat familiar pel que fa a la renda i el consum de fruita i verdura dels infants.

Cal destacar que a Grècia el nivell educatiu del pare i la inseguretat familiar pel que fa a la renda són factors importants en el consum de fruita i verdura dels infants en edat escolar.

Promoure hàbits alimentaris saludables també ha d’implicar als pares

Per Feel4Diabetes, els resultats indiquen que les estratègies poblacionals de promoció del consum de fruita i verdura han d’implicar no tan sols a les mares sinó també als pares. Els països del sud d’Europa i, en particular, Grècia, es beneficiarien especialment d’aquesta implicació.

Fruita i verdura són considerats elements reguladors. La seva rellevància en una dieta saludable va més enllà dels seus valors energètics o vitamínics, i contribueixen a una bona salut general, a l’enfortiment del sistema immunitari i al creixement i desenvolupament òptims dels infants. En aquest sentit, hom recomana una ingesta diària mínima de 400 grams.

Lligams:

Fathers’ daily intake of fruit and vegetables is positively associated with children’s fruit and vegetable consumption patterns in Europe: The Feel4Diabetes Study. Maria Michelle Papamichael, George Moschonis, Christina Mavrogianni, Stavros Liatis, Konstantinos Makrilakis, Greet Cardon, Flore De Vylder, Jemina Kivelä, Paloma Flores-Barrantes, Rurik Imre, Luis Moreno, Violeta Iotova, Natalya Usheva, Tsvetalina Tankova, Yannis Manios, the Feel4Diabetes-Study Group.J. Hum. Nutr. Diet. (2021).

– Pàgina web de l’estudi Feel4Diabetes.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: