El protocol MEDI-PD: dieta i funció gastrointestinal en malalts de Parkinson (Nutrició mediterrània, 38/2021)

La dietista clínica Carley Rusch, de la University of Florida, és la primera autora de l’article del British Medical Journal en el qual es presenta el protocol de l’estudi MEDI-PD, un assaig clínic controlat i aleatoritzat en el que es vol avaluar l’efecte d’una intervenció en pro d’una dieta mediterrània en la funció gastrointestinal de persones afectades per la malaltia de Parkinson. El restrenyiment és un símptoma habitual de la malaltia de Parkinson i, de vegades, contribueix a l’afebliment associat a aquesta malaltia. La pèrdua de funcionalitat digestiva s’associa amb inflamació intestinal i amb una alteració de la microbiota (disbiosi). Un estil d’alimentació mediterrani proporciona fibres fermentables i compostos fenòlics que podrien contrarestar, d’una banda, la disbiosi, i de l’altra la inflamació. La finalitat de MEDI-PD és examinar aquesta associació, concretament a través de l’escala de símptomes gastrointestinal (GSRS) i d’altres factors (freqüència i forma de la femta, qualitat de la digestió, ús de laxants, marcadors microbians i inflamatoris, símptomes d’ansietat i depressió, etc.).

Disseny experimental de MEDI-PD. Durant 2 setmanes, els 52 participants, malalts de Parkinson amb símptomes de restrenyiment seran examinats nutricionalment i neurològicament, i se n’obtindrà una mostra de femta. Els participants seran estratificats per sexe i pel nivell de patologia (amb les escales Hoehn i Yahr), i dividits en dos grups: un control (que seguirà l’atenció habitual al restrenyiment) i un grup tractament (que addicionalment rebrà una dieta mediterrània durant vuit setmanes). Amb qüestionaris sobre alimentació i funció intestinal, els pacients seran seguits a la setmana 4 i 8 de la intervenció. Els autors són conscients que vuit setmanes d’intervenció podria ser un període massa curt per observar canvis en la diversitat del microbioma fecal i en marcadors inflamatoris.

L’estudi MEDI-PD

Aquest estudi fou concebut pels dietistes clínics Carley Rusch i Matthew Beke, i la professora Bobbi Langkamp-Henken. Tots tres són membres de la University of Florida, a Gainesville: Rusch i Beke del Food Science and Human Nutrition Department, i Langkamp-Henken del Department of Epidemiology. Beke també és membre del Department of Neurology del Norman Fixel Institute for Neurological Diseases, de la University of Florida.

A més dels tres citats, són responsables del recrutament, coordinació i recol·lecció de dades de MEDI-PD Lily Tucciarone, Katherine Dixon i Carmelo Nieves Jr. (tots ells del mateix Departament de Nutrició). Rusch i Beke són els dietistes responsables de la formació dels participants i del seguiment setmanal. Els neuròlegs responsables de les avaluacions corresponents són Tamara Stiep, Tracy Tholanikunnel, Adolfo Ramirez-Zamora i Christopher W. Hess, tots ells del Norman Fixel Institute. Les anàlisis de les mostres de femta seran responsabilitat de Rusch, Nieves i Volker Mai (del Departament d’Epidemiologia). Rusch i Langkamp-Henken seran les responsables de les anàlisis estatístiques. El seguiment mèdic i el monitoratge de seguretat va a càrrec de Ramirza-Zamora i de Hess. Rusch redactà el protocol que apareix ara en forma d’article.

Aqusta recerca rebé finançament de la University of Florida i del USDA National Institute of Food and Agriculture.

Rusch et al. recorden que fins a un 80% d’individus amb malaltia de Parkinson presenten restrenyiment, un símptoma que pot precedir l’aparició dels símptomes motors. Hom ha arribat a hipotetitzar que la patologia associada a l’alfa-sinucleïna podria originar-se de fet en el tracte gastrointestinal, anys abans que comenci a produir afectacions en el sistema motor. Les alteracions gastrointestinals de l’alfa-sinucleïna podrien fins i tot difondre’s a través del nervi vagus cap al cervell.

El restrenyiment s’associa amb alteracions de la microbiota intestinal (disbiosi), i aquestes poden ser mitjançades per alteracions dels sistema immunitari, particularment per la inflamació intestinal. També s’hi associa un augment de la permeabilitat intestinal.

Una correcta aportació de fibra alimentària aporta un substrat a la fermentació bacteriana, amb la consegüent formació d’àcids grassos de cadena curta, els quals afavoreixen el trànsit, mantenen la barrera intestinal i redueixen la inflamació. Un estil d’alimentació mediterrani és abundant en fruita, verdura, cereals integrals i greixos insaturats (oli d’oliva, alvocat, fruits secs, llavors), alhora que és moderada en el consum de carn vermella i de dolços.

El disseny de l’estudi

MEDI-PD contempla dos grups paral·lels, un de control i un de tractament basat en una intervenció promotora de la dieta mediterrània. Tots dos grups arrencaran amb un període basal de 2 setmanes amb la finalitat d’avaluar en els participants la funció gastrointestinal, a través de qüestionaris. En aquesta primera visita també es faran avaluacions nutricionals i neurològiques.

Iniciada ja la intervenció, hi haurà una segona visita a les 4 setmanes, i una tercera visita a les 8 setmanes.

El recrutament

El recrutament de participants es farà en el Fixel Institute a través de cartells, el boca-orella i grups de suport. S’enviaran fulls volants a clíniques neurològiques locals i es contactarà directament amb pacients del Fixel Institute.

Els participants potencials assistiran a una visita virtual, bé telefònica o per videoconferència (Zoom). Ja abans d’aquesta visita hauran rebut una còpia del formulari de consentiment informat. El consentiment se signarà a través de l’aplicació Research Electronic Data Capture.

Els criteris d’inclusió en l’estudi són: haver estat diagnosticat per un neuròleg per malaltia de Parkinson; tindre entre 40 i 85 anys; seguir un tractament farmacològic estable; un estadi de 2,5 o més en l’escala de Hoehn & Yar; una puntuació de 2,0 o superior en restrenyiment en l’escala GSRS; consumir menys de 20 grams de fibra diària; ser disposat a introduir canvis en l’alimentació; ser disposat a seguir un dejuni de 12 hores previ a cada visita; etc.

Els criteris d’exclusió són, entre d’altres, patir un parkinsonisme atípic o secundari, trobar-se en infrapès (índex de massa corporal inferior a 18,5), haver-se sotmès a una cirurgia d’estimulació cerebral; recórrer regularment a l’ús d’enemes o supositoris; l’ús d’antibiòtics o probiòtics en els darrers 2 mesos; seguir un tractament per un trastorn digestiu diferent de l’estrenyiment.

Els consells per al grup control

El grup control rebrà una sèrie de consells front del restrenyiment: veure 6-8 tasses diàries de líquids; augmentar l’activitat física; incrementar el consum de fibra. També se’ls facilitarà informació sobre laxants i recomanacions per al seu ús.

Els consells per al grup de la dieta mediterrània

El grup d’intervenció rebrà un pla d’àpats setmanals, amb un llibre de cuina i recomanacions alimentàries. Rusch et al., en aquest sentit, segueixen els criteris de Predimed: ús abundant d’oli d’oliva, consum de dues o més racions diàries de verdura, consum diari de 2-3 racions de fruita fresca, consum setmanal de 3 racions de llegums, etc. També se’ls recomanarà d’eliminar el consum de nata, mantega, margarina, begudes carbonatades i/o ensucrades, rebosteria industrial, patates fregides, etc.

Els paràmetres estudiats

Pel que fa a la femta se l’avaluarà d’acord amb l’escala de Bristol (BSFS). Addicionalment, els participants respondran qüestionaris de funció gastrointestinal. Les mostres de femtes serviran per fer una anàlisi microbiòmica (seqüenciació d’ARNr 16S, i PCR específiques per a microorganismes com Prevotella, Akkermansia o Roseburia) i de marcadors inflamatoris (calprotectina).

El nivell d’adhesió a la dieta mediterrània seguirà els 14 punts de MEDAS. Per fer-ho, els participants anotaran allò que consumeixen en dos dies d’entre setmana i dos caps de setmana.

Dels participants es prendrà el pes en cadascuna de les visites.

En la primera visita s’hi farà una avaluació neurològica, amb les escales MDS-UPDRS i Montreal Cognitive Assessment.

La permeabilitat intestinal s’avaluarà pels nivells de zonulina en femta.

Lligams:

Effect of a Mediterranean diet intervention on gastrointestinal function in Parkinson’s disease (the MEDI-PD study): study protocol for a randomised controlled trial. Carley Rusch, Matthew Beke, Lily Tucciarone, Katherine Dixon, Carmelo Nieves Jr., Volker Mai, Tamara Stiep, Tracy Tholanikunnel, Adolfo Ramirez-Zamora, Christopher W Hess, Bobbi Langkamp-Henken. BMJ Open 11: e053336 (2021)

Mediterranean Diet Intervention to Improve Gastrointestinal Function in Parkinson’s Disease a Randomized, Controlled, Clinical Trial (MEDI-PD).

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: