Fa unes setmanes vaig impartir el taller Science dissemination 2.0: Social media for researchers, en el marc del Master in Translational Medicine-MSc, organitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona-Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
El taller s’inscrivia en el mòdul sobre recerca i innovació responsables (RRI) del màster; el grup estava compost per 13 estudiants i tenia un més que considerable grau de coneixement de la majoria dels mitjans de comunicació social més populars (per exemple, el 100 % dels estudiants tenien perfil a Instagram, i més del 80 % eren presents a Facebook i Linkedin); més del 50 % dels estudiants tenien perfil a Twitter, per bé que l’ús que en feien no estava focalitzat en l’àmbit de la recerca.
Enguany, a més d’incorporar a la presentació noves referències bibliogràfiques que demostren la importància i la utilitat de les xarxes socials, els blogs i altres recursos i repositoris com a eines imprescindibles per a la difusió de la informació científica, vaig dissenyar un taller menys acadèmic i amb un enfocament molts més pràctic.
L’estructura del taller també ha variat un xic. D’entrada hi ha una introducció on es parla sobre com la revolució digital ha afectat la comunicació de la ciència, sobre mètriques alternatives i sobre ciència oberta; també hi ha una priorització i ampliació de les seccions dedicades a Twitter i a altres xarxes socials i recursos (amb la incorporació de Tik-Tok i la Viquipèdia) per damunt de la dedicada als blogs, de manera que l’estructura final ha quedat així: Introduction, The digital revolution, Altmetrics, Open science, Active listening, Twitter, Professional networking, Blogging, Sharing, Digital identity building, References to deepen and Conclusions.
La presentació conté més de 90 referències bibliogràfiques relacionades amb els mitjans de comunicació social com a eines per millorar l’impacte i la visibilitat de l’activitat i la producció del personal investigador, així com la seva reputació digital.
Com cada any, voldria agrair a la Dra. Pastora Martínez, responsable del bloc de RRI i emprenedoria del màster, la seva invitació perquè impartís aquest taller sobre recerca 2.0, i a l’alumnat del màster la participació i l’interès que van mostrar al llarg de la meva exposició, tot esperant que els continguts de l’exposició els siguin útils.
Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic
Articles relacionats:
L’OCDE, a favor de la ciència oberta
2021: Cap a una estratègia catalana sobre ciència oberta
Dos decàlegs per a científics amb blog i/o perfil a Twitter
Ciència oberta confederal: el model belga
“Be open, my friend”: recursos 2.0 per als investigadors
Un seminari sobre l’investigador 2.0 a l’ICMAB
Xarxes socials per a investigadors de l’àmbit de les relacions internacionals
Parlant amb “Social media en investigación” sobre comunicació científica 2.0
Parlant a la UAB sobre sociologia 2.0 i història 2.0
Parlant a la UOC sobre eines 2.0 per comunicar l’activitat d’R+D+I
Parlant a l’Institut d’Estudis Catalans sobre eines 2.0 per comunicar la recerca
Parlant al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona sobre xarxes socials i malalties emergents
Parlant a ICREA sobre recerca 2.0
Parlant de xarxes socials i comunicació de la recerca a l’EAPC i a la UVic-UCC
Recursos 2.0 per millorar la reputació digital del personal investigador
Blogs, twitter i recerca 2.0 a la UB
Blogs i divulgació de la ciència