El contingut de la vitamina C de les maduixes depèn del color, la mida i la fermesa (Fitoquímica mediterrània, 36/2022)

Muhammad Nisar Ali i Sedat Serçe, del Departament d’Enginyeria Genètica Agrícola de la Facultat Ayhan Şahenk de Ciències i Tecnologies Agrícoles de la Universitat Ömer Halisdemir de Niğde són convençuts de les virtuts de la vitamina C, particularment pel que fa al sistema immunitari. En conseqüència defensen una agricultura encara a optimitzar els nivells de vitamina C del producte fresc. En un article publicat aquesta setmana a Molecular Biology Reports apliquen aquesta perspectiva al cultiu de la maduixa en el context mediterrani d’Anatòlia.

Maduixera silvestre prop del llac Bockwitz, a Saxònia, fotografiada el 2015 per Jörg Hempel

Quatre cultivars de maduixes

Muhammad Nisar Ali és estudiant de doctoral al Departament d’Enginyeria Genètica Agrícola de la Universitat Ömer Halisdemir de Niğde, al College of Life and Environmental Sciences de la Universy of Exeter i a la Khalifa Designs International Academy de Karachi. És assessor ambiental de la Faizan Global Relief Foundation de Karachi.

Sedat Serçe és professor a la Universitat Ömer Halisdemir de Niğde.

Ali i Serçe han finançat aquesta recerca amb fons de la pròpia universitat. Ali va rebre l’ajut del British Council i d’Erasmus+ per realitzar estudis de recerca sobre la vitamina C a Anglaterra al costat de Nicholas Smirnoff, Debbie Salmon i Sheera Abdullah. Ali també ha rebut una beca predoctoral de Doğuş Group a través la Facultat. Tots dos contribuïren a concebre i dissenyar aquest estudi, a fer la preparació de materials, recollida de dades i anàlisi. El primer esborrany de l’article fou redactat per Ali, que n’és l’autor corresponsal.

Ali i Serçe tenen paraules d’agraïment als professors Mustafa Özgen i Ebru Kafkas pel guiatge tècnic i l’assistència en l’anàlisi. Agraeixen a Mehtap Vural i Orkun Gencer l’ajut tècnic.

L’article fou tramès a Molecular Biology Reports el 23 de gener. Després d’un procés de revisió, finalitzat el 14 de juliol, l’article fou acceptat el 8 d’agost, i publicat el 14 de setembre.

En l’article Ali & Serçe han tingut en compte tres factors principals:
– variables ambientals, pensades d’acord amb el clima mediterrani d’Anatòlia.
– variables genètiques, representades en la secció de quatre cultivars de maduixera: Calinda, Rubygem, Sabrina i Sahara.
– variables fisiològiques, representades en successius estadis de maduresa del fruit.

La base genètica de la producció de vitamina C de la maduixa era seguida a través de l’expressió de sis gens. Aquests gens s’expressen d’una forma clarament superior en condicions de camp obert.

Juntament amb els nivells de vitamina C, Ali & Serçe analitzaven altres paràmetres fitoquímics.

Els nivells de vitamina C de les maduixes

Ali & Serçe han comparat les prestacions de cadascuna de les quatre cultivars analitzades:
– la maduixa Calinda és la que té uns majors nivells d’àcids orgànics. No obstant és la menys ferma en termes de textura.
– la maduixa Sabrina és la de textura més ferma, però si hom té en compte els requisits comercials de qualitat queda en pitjor posició.
– la maduixa Sahara és la que presenta uns nivells més elevats de vitamina C i d’àcids orgànics. També és la més grossa (en termes de mida i de massa) i la més vermella.

Les característiques cromàtiques s’associen als nivells de vitamina C i d’antocianines de les maduixes. Com que són producte del metabolisme secundari, els seus nivells són molt sensibles a la maduració de la fruita i, alhora, a les condicions ambientals. Així doncs, els nivells més elevats de vitamina C observats en l’estudi (138,03 mg/g de pes fresc de maduixa) es troben en fruits de Sahara en l’estadi de maduresa ‘Vermell’. Els nivells més baixos de vitamina C observats en l’estudi (27,80 mg/g de pes fresc) es troben en fruits de Sabrina en l’estadi de transició (‘Turning’).

L’expressió dels sis gens analitzats és superior, en termes generals, en la cultivar ‘Sahara’. No obstant, la cultivar ‘Rubygem’ supera a la cultivar ‘Sahara’ en l’expressió dels gens FaVTC2 i FaMDHAR.

La rellevància de les interaccions

En l’anàlisi estatística, Ali & Serçe observen valors significatius per a les interaccions entre dos i entre tres factors. Cultivars, ambient i estadi de maduresa s’influeixen mútuament en els valors de vitamina C i en altres paràmetres de qualitat. Així doncs, Ali & Serçe alerten dels estudis unifactorials que es fan en el laboratori, en l’hivernacle o en el camp experimental, i defensen l’aproximació multifactorial dels estudis en camps o hivernacles comercials. El contingut de vitamina C emergeix d’una interacció complexa en la que variables com el color, la mida o la fermesa de la maduixa poden ajudar. De tota manera, Ali & Serçe consideren que la cultivar Sahara seria una bona candidata a un cultius de maduixes orientats a l’optimització de la quantitat de vitamina C.

Lligams:

Vitamin C and fruit quality consensus in breeding elite European strawberry under multiple interactions of environment. Muhammad Nisar Ali, Sedat Serçe. Mol. Biol. Rep. (2022).

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: