Blog ‘L’ase quàntic’: Els 10 articles més llegits del 2022

Aquest article compila els deu articles més visitats del blog L’ase quàntic publicats a Des de la Mediterrània durant l’any 2022.

Logotip del Dia del Domini Públic a Polònia. Wikimedia Commons.

Pel que fa als deu articles més llegits del blog L’ase quàntic l’any 2022, publicats també al blog Des de la Mediterrània, les temàtiques preferides per les lectores i els lectors del blog “L’ase quàntic” han girat al voltant de l’àmbit de les dones de ciència, les ciències de l’espai, la ciència oberta, les xarxes socials que faciliten als investigadors que la seva recerca tingui més impacte i visibilitat, la física de partícules i algunes figures històriques del món de la recerca i la tecnologia (Jordi Sabater Pi, Albert Einstein i Ferran Alsina). Aquest és el rànquing dels apunts més visitats durant l’any 2022:

1) Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2022? (febrer)

L’article més llegit l’any 2022 està relacionat amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer); compilava una selecció d’activitats que es van celebrar arreu de Catalunya des dels centres de recerca, les universitats i altres actors destinades a commemorar aquesta jornada.

2) Recensió del llibre La Terra en perill. L’impacte d’asteroides i cometes, de Josep M. Trigo (juliol)

Josep Maria Trigo i Rodríguez, astrofísic i investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), on dirigeix el Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries, explica en aquest llibre com arriben aquests objectes rocosos i els cometes, amb quina freqüència ho fan, si hi ha evidències de grans col·lisions, quines conseqüències han tingut i fins a quin punt han contribuït a la formació de la Terra. Es tracta d’una obra de gran interès per als amants dels asteroides, els cometes i la ciència en general, a més d’una molt recomanable lectura divulgativa.

3) Xarxes socials per al personal investigador (juliol)

Síntesi dels continguts del taller Science dissemination 2.0: Social media for researchers, impartit el mes de maig en el marc del Master in Translational Medicine-MSc, organitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona-Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

4) El bosó de Higgs: crònica d’una descoberta anunciada (l’any 1964!) (març)

Aquest article és una recensió d’una petita joia de la divulgació científica que porta per títol Los secretos del bosón de Higgs, i per subtítol Una fuerza imperceptible i enigmática; en aquesta obra, el catedràtic de física teòrica de la Universitat de València Antonio Pich ens exposa de manera molt pedagògica i amb un llenguatge molt accessible el context històric i la seqüència d’esdeveniments que van culminar en el descobriment d’aquest nou camp de forces, el camp de Higgs, fins aleshores desconegut, i ho fa a través d’un itinerari científic i tecnològic que té el ritme d’una pel·lícula d’aventures i la intriga d’una novel·la policíaca d’Andrea Camilleri.  

5) Indicadors sobre dones i ciència 2021: “en procés d’assoliment (març)

Recensió de la sisena edició del document que conté indicadors sobre dones i ciència, elaborat per encàrrec de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya. El document recull l’evolució temporal dels principals indicadors del sistema català universitari i de recerca desagregats per sexe, en la línia d’altres publicacions que són referents internacionals, com ara l’informe She Figures de la Comissió Europea.

6) L’OCDE, a favor de la ciència oberta (gener)

Recensió de l’informe Open Science – Enabling Discovery in the Digital Age, elaborat per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) amb l’objectiu de proporcionar als responsables polítics eines i recursos destinats a impulsar les seves economies i societats en un món cada cop més digital i basat en les dades.

7) Jordi Sabater Pi (1922-2009), el pioner de la primatologia a Catalunya (juliol)

Article-homenatge dedicat a Jordi Sabater Pi (Barcelona, 1922-2009), de qui el 2022 es commemoraven els 100 anys del seu naixement. Primatòleg, etòleg, etnòleg i doctor en Filosofia i Lletres, en l’especialitat de psicologia, Sabater va ser el primer de descriure noves espècies de primats i el descobridor de diversos comportaments culturals relacionats amb aquestes espècies.

Jordi Sabater Pi, a Guinea Equatorial. Imatge: Fons Jordi Sabater Pi (CRAI Biblioteca de Belles Arts, Universitat de Barcelona)

Articles redactats abans del 2022, també en el top 10

A banda dels set articles esmentats, redactats l’any 2022, altres articles escrits anteriorment també formen part del top 10 d’articles més llegits l’any 2022:

8Dones i ciència: 40 documents (gener 2012)

Aquest article compila un recull de recursos relacionats amb l’àmbit de les dones, la recerca científica i el món acadèmic, a més dels plans d’igualtat en matèria de gènere d’algunes universitats dels territoris de parla catalana.

9. Acostem la Revolució Industrial als més petits! (setembre 2014)

L’objectiu de l’article és donar a conèixer el personatge de Ferran Alsina, economista vinculat a la indústria tèxtil, i mostrar aspectes rellevants de la primera Revolució Industrial a Catalunya sobre la base d’un joc interactiu de la col·lecció Personatges en joc.

10Einstein a BCN (1923) (2013)

Com a físic i com a barceloní, sempre m’he sentit fascinat per la visita que Albert Einstein va fer a Catalunya l’any 1923. Per aquest motiu, l’any 2013, coincidint amb el 90è aniversari de l’efemèride, vaig dedicar tres articles a analitzar els detalls de l’estada del savi alemany al nostre país; posteriorment, fins i tot em vaig atrevir a escriure un relat curt inspirat en aquell episodi. Aquest apartat del blog resumeix tots aquests articles i inclou també l’entrevista que em va fer la periodista Sarah Calo per parlar sobre la visita d’Einstein a Barcelona. Enguany es compleixen 100 anys d’aquell esdeveniment històric, i caldrà estar amatents a tots els actes que es duran a terme per commemorar aquesta important efemèride.

Un any farcit de petits grans moments

Per a l’autor d’aquest blog, el 2022 ha estat un any intens i salpebrat de petits grans moments, com ara la visita a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) sota el guiatge del professor Josep Maria Trigo (després d’haver participat en el concurs Objectes de la recerca) o la participació en diversos actes, com ara l’acte de lliurament dels premis de la 2a edició del Concurs de Scikus amb Perspectiva, la taula rodona “Les Biblioteques com a agents clau de la Ciència Oberta”, dintre de la 3a Jornada sobre Ciència Oberta, Biblioteques i Ciència Ciutadana, o la taula rodona en línia sobre dones, ciència i wikidata, celebrada en el marc dels actes de commemoració dels 10 anys de Wikidata i organitzada conjuntament per la Universitat de Girona i Amical Wikimedia.

Amigues i amics lectors del blog Des de la Mediterrània, us agraeixo la vostra fidelitat lectora i us desitjo que tingueu un any 2023 ben curull de salut i ciència!

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Articles relacionats

Advertisement

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: