L’ase quàntic: els 10 articles més llegits del 2020

En aquest article us presento els articles del blog L’ase quàntic publicats a Des de la Mediterrània més visitats durant l’any 2020.

https://lasequantic.files.wordpress.com/2021/01/ase2020.png

L’any 2020 ha estat un any distòpic i irreal, i la pandèmia que ens està assolant ha causat estralls en la salut i l’economia de moltes persones. En el meu cas concret, després de l’estat de xoc inicial, haig de confessar que refugiar-me en l’escriptura periòdica d’articles en el blog L’ase quàntic ha estat francament beneficiós per adaptar-me a la nova situació i evadir-me’n (l’altre recurs que també m’ha ajudat a aconseguir-ho és la pràctica habitual de la meditació).

Pel que fa als deu articles més llegits del blog L’ase quàntic l’any 2020, publicats també al blog Des de la Mediterrània, les temàtiques preferides enguany per les lectores i els lectors del blog han girat al voltant de l’àmbit de les dones de ciència, així com de tres figures rellevants del món de la recerca i la tecnologia (Albert Einstein, Eduard Fontserè i Ferran Alsina), la COVID-19 i els recursos 2.0 per als investigadors, entre d’altres. Aquest és el rànquing dels apunts més visitats l’any 2020:

1. Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2020? (febrer)

L’article més llegit de l’any està relacionat amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) i recollia una selecció d’activitats que es van celebrar arreu de Catalunya per commemorar-ho.

2. L’únic lloc de la Terra sense vida (gener)

En aquest article em feia ressò d’un estudi que demostrava que el camp geotèrmic de Dallol, a Etiòpia, és probablement l’únic lloc del planeta al qual no ha aconseguit adaptar-se cap ésser viu, ni tan sols cap microorganisme.

3. Dos decàlegs per a científics amb blog i/o perfil a Twitter (desembre)

Com sigui que la pandèmia que estem patint demostra que la ciència ha de ser oberta i col·laborativa, i que les xarxes socials, els blogs i altres recursos estan esdevenint eines imprescindibles per a la difusió de la informació, aquest article aplegava dos decàlegs que poden ser útils per al personal acadèmic i investigador que vulgui iniciar-se en el blogging i el microblogging (Twitter).

4. Homenatge a Eduard Fontserè, el pare de la meteorologia professional a Catalunya (octubre)

En aquest article retia homenatge a Eduard Fontserè i Riba (Barcelona, 1870-1970), el meteoròleg, astrònom, sismòleg i doctor en ciències fisicomatemàtiques que va establir les bases de la professionalització científica i acadèmica de la meteorologia catalana, amb motiu de la commemotració dels 150 anys del seu naixement.

5. 25 recursos sobre la COVID-19 i el SARS-CoV-2 (maig)

Aquest article compilava una selecció de repositoris de ciència oberta, portals de la UE, recursos educatius, còmics i altres fonts d’informació relacionats amb la COVID-19, el coronavirus i el confinament.

Articles redactats abans del 2020

A banda dels cinc articles esmentats, redactats l’any 2020, altres articles escrits anteriorment també formen part del top 10 d’articles més llegits l’any 2020:

6. Dones i ciència: 40 documents (gener 2012)

Aquest article, que actualitzo regularment, exposa un recull de recursos relacionats amb l’àmbit de les dones, la recerca científica i el món acadèmic, a més dels plans d’igualtat en matèria de gènere d’algunes universitats dels territoris de parla catalana.

7. 8 estratègies per llegir més llibres (setembre 2019)

Inspirat per l’article 8 Ways to Read (a Lot) More Books This Year, de Neil Pasricha, en aquest article comparteixo tot un seguit d’estratègies destinades a fomentar la passió per la lectura.

8. Acostem la Revolució Industrial als més petits! (setembre 2014)

L’objectiu de l’article és donar a conèixer el personatge de Ferran Alsina, economista vinculat a la indústria tèxtil, i mostrar aspectes rellevants de la primera Revolució Industrial a Catalunya sobre la base d’un joc interactiu de la col·lecció Personatges en joc

9. La meva filla? Abans científica que estrella de pop! (setembre 2010)

Aquest apunt analitzava una enquesta de l’acadèmia britànica de la ciència, The Royal Society que mostrava com, de manera lenta però progressiva, s’estava avançant cap al reconeixement i la visibilitat de les dones de ciència. Els resultats del sondeig també mostraven com encara  hi ha molta feina per fer (i aquesta conclusió continua sent plenament actual).

10. Einstein, Barcelona i anarquisme (1923) (març 2013)

En aquest article resumia els fets més rellevants de la visita que va fer Albert Einstein a Barcelona, l’any 1923. En particular, em centrava en el desenvolupament de l’entrevista del físic alemany amb Àngel Pestaña i altres dirigents anarquistes que va tenir lloc el dia 27 de febrer d’aquell any. L’article va ser el primer d’una sèrie de tres articles que vaig dedicar, l’any 2013, a analitzar els detalls de l’estada del savi alemany al nostre país.

Amigues i amics lectors del blog Des de la Mediterrània: que tingueu un 2021 ben curull de salut i ciència!

Articles relacionats

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: