Blog ‘L’ase quàntic’: els 10 articles més llegits del 2021

Aquest article compila els articles més visitats del blog L’ase quàntic publicats a Des de la Mediterrània durant l’any 2021.

Reinsurance rates may increase into 2022, but momentum to wane: Fitch -  Artemis.bm

Pel que fa als deu articles més llegits del blog L’ase quàntic l’any 2021, publicats també al blog Des de la Mediterrània, les temàtiques preferides enguany per les lectores i els lectors del blog Des de la Mediterrània han girat al voltant de l’àmbit de les dones de ciència, la Llei catalana de la ciència, l’ornitòleg Josep Fuset, la física de partícules, els recursos per acostar la ciència als més petits, l’estratègia catalana de ciència oberta i els indicadors de les universitats catalanes, entre d’altres. Aquest és el rànquing dels apunts més visitats durant l’any 2021:

1. Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència (febrer)

Anàlogament a l’any 2020, l’article més llegit l’any 2021 està relacionat amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) i recull una selecció d’activitats que es van celebrar arreu de Catalunya per commemorar-lo.

2. Com serà la futura Llei de la ciència de Catalunya? (maig)

Amb un President de la Generalitat de Catalunya recent nomenat, i amb la imminent aprovació del Pla de Govern, aquest article tenia per objectiu resumir els trets principals de l’avantprojecte de la Llei de la ciència, una de les actuacions que ben segur formarien part de l’agenda del nou govern.

3. Josep Fuset (1871-1952), l’autor del primer catàleg d’ocells a Catalunya (juliol)

El 2021 es van commemorar els 150 anys del naixement de Josep Maria Fuset i Tubià (Sueca, 1871 – Barcelona, 1952), biòleg i naturalista, autor d’Aves de Cataluña, el primer catàleg d’ocells a Catalunya (1913). Aquest article repassava la seva vida i obra.

4. 50 coses que cal saber sobre física (novembre)

La física Joanne Baker descriu en el seu llibre 50 cosas que hay que saber sobre física el descobriment, la importància i el funcionament de les lleis, els principis i les teories que regeixen el nostre univers físic.

5. Les universitats públiques catalanes, referents internacionals (febrer)

Aquest article està relacionat amb l’informe Indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes, que periodicament elabora l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). Aquesta iniciativa, que va néixer el 2012, permet que les universitats públiques catalanes, mitjançant les evolucions d’indicadors de recerca i innovació en sèries històriques, es comparin amb les universitats espanyoles i europees i, fins i tot, es facin visibles en els rànquings internacionals.

6. Sobre supercordes, Feynman i un llibre de Brian Greene (juliol)

Ressenya del llibre El universo elegante: supercuerdas, dimensiones ocultas y la búsqueda de la teoría final, en què el prestigiós físic de la Universitat de Columbia Brian Greene va gosar endinsar-se en una complexa recerca sobre un dels principals reptes als quals s’encara actualment la física moderna: unificar la teoria de la relativitat general d’Einstein i la mecànica quàntica.

7. Cap a una estratègia catalana sobre ciència oberta (gener)

A Catalunya, l’any 2020, i en el marc del Pacte Nacional sobre la Societat del Coneixement, es van establir els eixos i les principals mesures de l’estratègia catalana sobre ciència oberta. Aquest article n’extreia les característiques principals.

Articles redactats abans del 2021

A banda dels set articles esmentats, redactats l’any 2021, altres articles escrits anteriorment també formen part del top 10 d’articles més llegits l’any 2021:

8. Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2020? (2020)

Article similar al que encapçala el rànquing del 2021, i que va ser el més llegit l’any passat.

9. Acostem la recerca catalana als més petits amb els darrers contes de la Laura i en Joan! (2016)

El Departament de Recerca i Universitats publica una col·lecció de contes, Els contes de la Laura i en Joan,  amb l’objectiu d’acostar el món de la recerca científica que s’està duent a terme a Catalunya als infants d’entre 6 i 10 anys, divulgar-ne la seva funció social i fomentar les vocacions científiques. En aquesta anotació repassava la temàtica dels darrers contes publicats, sobre astronomia, enginyeria, biomedicina, lingüística aplicada, química orgànica i aqüicultura.

 10. 8 estratègies per llegir més llibres (2019)

Inspirat per l’article 8 Ways to Read (a Lot) More Books This Year, de Neil Pasricha, en aquest article compartia tot un seguit d’estratègies destinades a fomentar la passió per la lectura.

Una comparativa entre els públics lectors de l’Ase quàntic i Des de la Mediterrània

Si comparem el rànquing de les 10 notícies més llegides del blog L’ase quàntic publicades a Des de la Mediterrània amb les 10 notícies més llegides dels lectors del blog L’ase quàntic, constatarem alguns punts en comú (la governança en l’ámbit de l’R+D a Catalunya, l’àmbit de les dones de ciència…), però també algunes diferències: pel que fa a personalitats rellevants de la ciència i la tecnologia, mentre els lectors de Des de Mediterrània s’han sentit atrets per l’ornitòleg Josep Fuset, els de L’ase quàntic ho han fet per Albert Einstein i Ferran Alsina; mentre els lectors de Des de la Mediterrània s’interessen per la física de particules, els de L’ase quàntic ho fan per les xarxes socials i altres recursos 2.0 que permeten al personal investigador incrementar l’impacte de la seva productivitat científica i millorar la seva reputació digital.

Amigues i amics lectors del blog Des de la Mediterrània, us agraeixo la vostra fidelitat lectora i us desitjo que tingueu un any 2022 ben curull de salut i ciència!

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Articles relacionats

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: