Acostem la climatologia als més petits!

Amb l’objectiu d’apropar als més petits la recerca sobre matemàtiques i climatologia que es fa a Catalunya, la Direcció General de Recerca (Departament de Recerca i Universitats) acaba de publicar (en versió bilingüe català-anglès) un nou conte de la col·lecció «La Laura i en Joan» que porta per títol La Laura i en Joan fan recerca a tota potència.

La Direcció General de Recerca publica periòdicament noves aventures de la Laura i en Joan amb l’objectiu d’acostar el món de la recerca científica que s’està duent a terme a Catalunya als infants d’entre 6 i 10 anys, divulgar-ne la seva funció social i fomentar les vocacions científiques. Des de la pàgina web que hostatja els contes podeu accedir a la versió en PDF dels 28 contes fins ara publicats, a la versió interactiva i a una guia didàctica per treballar els continguts dels contes a l’aula.

L’argument en tots els llibres de la col·lecció es basa en els superpoders de la Laura i en Joan, que permeten al personal investigador de diversos centres i grups de recerca universitaris de Catalunya solucionar enigmes i resoldre situacions complicades. Els contes, alhora que exposen recerques en diverses disciplines, també treballen de manera indirecta el respecte, la igualtat de gènere, la coeducació, la intergeneracionalitat, els hàbits alimentaris i l’ús de transports sostenibles. Els contes de la col·lecció es distribueixen entre les escoles, les aules hospitalàries i les biblioteques

En aquesta ocasió el personal investigador del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) necessitaran l’ajuda de la Laura i en Joan en el projecte CAFE (Climate Advanced Forecasting of sub-seasonal Extremes), finançat amb un ajut Marie Skłodowska-Curie de la Unió Europea, per elaborar models matemàtics que ajudin a predir fenòmens meteorològics extrems.

Aquest darrer conte de la Laura i en Joan es pot complementar amb la lectura del penúltim conte de la col·lecció, La Laura i en Joan, en marxa contra el canvi climàtic. En aquest cas, la Laura i en Joan són de colònies al delta de l’Ebre i el Centre en Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) els demana ajut per analitzar les dades recollides al centre i decidir quines mesures poden prendre per fer front a l’emergència climàtica. Gràcies a les investigadores i els investigadors del C3, la Laura i en Joan aprendran la importància d’analitzar dades de qualitat per tal de posar en marxa mesures efectives davant l’emergència climàtica, un dels reptes més importants que tenim actualment.

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Anotacions relacionades:

Advertisement

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Acostem la climatologia als més petits!
  1. didaclopez ha dit:

    Una aventura en el món que intenta connectar meteorologia i climatologia a través de la caracterització de les tendències estacionals.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: