La protecció cognitiva del resveratrol i altres polifenols de begudes alcohòliques (Epidemiologia mediterrània, 17/2023)

Giuseppe Grosso és membre del Departament de Ciències Biomèdiques i Biotecnològiques de la Universitat de Catània, i investigador del Centre per a la Nutrició Humana i Aliments Mediterranis (NUTREA) d’aquesta universitat. La seva recerca avalua l’impacte de la dieta en malalties habituals. És l’autor corresponsal d’un article que apareix aquesta setmana al International Journal of Food Sciences and Nutrition sobre l’associació entre el consum de begudes alcohòliques riques en compostos fenòlics i l’estatus cognitiu de gent gran de Catània. La primera autora és Agnieszka Micek, de l’Institut d’Infermeres i Llevadores de la Universitat Jagiel·loniana de Cracòvia.

Largu Rinazzu - Catania//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Una escena de carrer a Catània

Un estudi de cohort de gent gran

A més de Micek i Grosso, signen l’article Ali A. Alshatwi (del Departament de Ciències de l’Alimentació i Nutrició de la Universitat Rei Saud, de Riad), Nadia Paladino (U. Catania), Ida Guerrera (dietista de la U. Catania), Sabrina Castellano (investigadora en psicometria de la U. Catania) i Justyna Godos (professora de ciències de l’alimentació i dietètica de la U. Catania).

El punt de partida de l’estudi són els indicis de rol putatiu d’aliments d’origen vegetal en la prevenció de malalties cognitives. L’envelliment de la població és el principal responsable de l’augment de la prevalença d’aquestes malalties, i Micek et al. assumeixen que la promoció d’hàbits alimentaris d’estil mediterrani podria contrarestar aquest augment. En aquest treball, Micek et al. exploren l’associació entre el consum de begudes riques en compostos fenòlics (particularment, polifenols) i l’estatus cognitiu d’una cohort siciliana d’adults d’edat avançada. Entre les begudes que s’hi consideren hi ha el vi i la cervesa. Atenció especial presten els autors al contingut de resveratrol d’aquestes begudes. El resveratrol (3,5,4’-trihidroxi-tran-estilbè) és un estilbenoid, i com a tal classificat entre els bifenols.

El resveratrol és un compost fenòlic. El fenol és el grup funcional consistent en un anell benzènic i un radical hidroxil.

El consum de resveratrol i d’altres compostos fenòlics a través de la beguda és estimat segons les respostes dels participants a un qüestionari valida de freqüència alimentària. L’estatus cognitiu és avaluat a través del Short Portable Mental Status Questionnaire (SPMSQ).

Vi negre, vi blanc, cervesa i resveratrol

En dividir la cohort de l’estudi en tres tercils d’acord amb el consum reportat de vi negre, hom troba que els dos tercils que en consumeixen més tenen una menor probabilitat de presentar problemes cognitius detectables amb el SPMSQ en comparació amb el tercil que en consumeix menys.

En fer aquesta mateixa divisió de la cohort pel que fa al consum de vi blanc, Micek et al. observen que tan sols el tercil que en fa més consum mostra una probabilitat significativament inferior de problemes cognitius.

En aplicar aquest mateix anàlisi de regressió logística multivariada al consum de cervesa, hom ja no troba diferències significatives entre els tres tercils.

Quan això s’aplica al consum de resveratrol deduït pel contingut mitjà de les begudes esmentades, Micek et al. troben que el tercil que té un consum superior d’aquest compost fenòlic mostra una probabilitat inferior de presenta problemes cognitius.

El consum de begudes riques en polifenols com ara el vi negre, i en menor mesura, el vi blanc, podria doncs afectar positivament la capacitat cognitiva entre persones d’edat avançada.

Lligams:

Association between alcoholic (poly)phenol-rich beverage consumption and cognitive status in older adults living in a Mediterranean area. Agnieszka Micek, Ali A. Alshatwi, Nadia Paladino, Ida Guerrera, Giuseppe Grosso, Sabrina Castellano, Justyna Godos. Int. J. Food Sci.Nutr. (2023).

Advertisement
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: