Avantatges de l’ús del programari lliure

"Free Software Foundation Booth", d'Erik MallinsonA l’hora de decidir-nos a adoptar a la nostra empresa una determinada tecnologia informàtica, una de les primeres decisions que cal prendre és si farem servir programari propietari o programari lliure. Alguns dels avantatges de l’ús de programari lliure són els següents:

  1. El programari lliure facilita la traducció del programari a diverses llengües, pel fet que es té accés al codi font, de manera que podem disposar fàcilment de tot el programari lliure en català.
  2. El programari lliure facilita la correcció d’errors i les modificacions i adaptacions, pel fet que es té accés al codi font.
  3. El programari lliure permet comprovar, per la disponibilitat del codi font, que no hi ha portes del darrere que facin perillar la seguretat de les nostres dades.
  4. El programari lliure dóna llibertat de contractar els serveis de suport, adaptacions, etc, a l’empresa que ens ofereixi la millor relació qualitat/preu. En el cas del programari propietari estem captius de l’empresa propietària del programari en qüestió.
  5. El programari lliure ens ofereix la llibertat de còpia i distribució, de manera que això minimitzarà els costos del control de llicències i els riscos d’incórrer en il·legalitats. Per exemple, els treballadors podran tenir-lo instal·lat a casa, legalment i sense cap cost addicional, la qual cosa en facilitarà la familiarització i l’expertesa en el seu ús.
  6. El programari lliure és més immune als virus, i no tan sols perquè la majoria de virus es desenvolupen per als productes propietaris més implantats, sinó també perquè en el desenvolupament de moltes de les aplicacions de programari lliure es dóna molta més prioritat a la seguretat.
  7. El programari lliure facilita la pervivència de les nostres dades quan hem de canviar de programari. Si les dades s’introdueixen i es tracten amb programari propietari en formats propietaris, quan el fabricant desapareix o abandona el producte i deixa de donar-li suport, sorgeix el problema de la migració de les dades a un nou programari i a un nou format, amb l’agreujant que la informació sobre el format de partida, clau per a aquesta migració, sol estar en poder del fabricant. En canvi, si les dades s’introdueixen i es tracten amb programari lliure, les dades estan emmagatzemades en estàndards oberts i documentats, i poden accedir-se fàcilment des d’altres aplicacions quan l’aplicació original amb la qual s’han generat es substitueix.
  8. El programari lliure no és necessàriament gratuït, però, en general és molt més econòmic i hi ha un estalvi important respecte al sistema de pagament de llicències d’ús del programari propietari. Sovint es pot descarregar per Internet, adquirir en suports com CD o DVD per un preu simbòlic. El que es paga, en el món del programari lliure, són els serveis de suport tècnic, formació, adaptació, etc.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: