El @partit_pirata i la Falange Auténtica

El Partit Pirata de Catalunya és a la llista dels poquíssims partits polítics que no em cauen del tot malament. És per això, precisament, que escric aquesta entrada. Si el que explicaré a continuació ho hagués fet qualsevol de les formacions “tradicionals” (CiU, PSC, PP, etc.) poden pujar-hi de peus que la meva sorpresa hagués estat mínima i que el ressò, per part meva, hagués estat pràcticament nul. Dit això, m’explico.

“Jo avalo” és un projecte endegat pel mencionat Partit Pirata per evitar que les formacions minoritàries quedin marginades en les properes eleccions espanyoles. És una idea, a priori, totalment lloable i respectable però, com gairebé sempre passa, resulta que hi ha uns límits marcats pel sentit comú que ningú mentalment sa hauria de gosar traspassar. Un d’aquests límits –jo ho veig claríssim– és el fet de sol·licitar avals per a la “Falange Auténtica”, formació política que qualsevol persona amb un mínim de cultura i d’ètica política identificarà amb un ideari totalment antidemocràtic i absolutament feixista. És obvi que aquesta escòria ideològica no apareixerà clarament detallada als seus estatuts –hem de creure, malgrat els meus seriosos dubtes, que si fos així la Justícia els il·legalitzaria– però si hom té prou estómac per malgastar uns minuts tafanejant el seu web, la conclusió que en traurà és que són els mateixos de sempre, que no han canviat gens.

–I per què caram ha anat a visitar el web d’aquesta púrria?– es deuen preguntar vostès –que potser no sabia de quin peu calça, aquesta gentalla?– I tant que ho sabia, els responc jo, però resulta que anit, en piular de tot això, em va respondre un senyor pirata el qual, mig indignat, em convidava a llegir els estatuts de FA (Falange Auténtica) per comprovar què democràtics i què bons nanos arriben a ser. Cert, no calia fer-li cas, però la curiositat també mou muntanyes. A continuació, un fragment extret de la secció “Quiénes Somos” del web de FA:

“En definitiva, somos simplemente FALANGISTAS.”

Calen més explicacions? Per si no els queda prou clar, val a dir que el logo del democratíssim partit no és cap altre que el jou i les fletxes. S’entén? I ara, pregunto: cal realment que els seus estatuts especifiquin que “Somos unos fachas de mierda”?De debò hauríem de ser tan innocentots?

Acabo dient el mateix que vaig dir ahir al senyor pirata indignat: “no hi ha ningú tan cec com qui es nega a veure-hi”.


Actualitzo l’apunt (3 de setembre del 2011), a partir d’una proposta de votació que el Partit Pirata ha posat a la xarxa, oberta, dissortadament, només a la seva militància. Podeu accedir al comunicat del partit aquí i a la proposta des d’aquí. I en aquest altre lloc expliquen amb bastant detall els extrems que van prendre en consideració a l’hora de decidir incloure el partit feixista a “Jo Avalo”.

És molt encomiable que un partit polític reaccioni d’alguna manera a les reaccions de la xarxa i no amagui el cap sota l’ala. Tanmateix, després de llegir-ho amb cura, continuo pensant exactament igual. De fet, sota el meu parer, n’hi hauria prou amb llegir el primer dels “punts en contra” que hi publiquen: homenatgen Primo de Rivera. Trobo, per tant, molt estrany que un partit com el Pirata decidís d’entrada que aquest no era motiu suficient per a no incloure’ls a “Jo Avalo”.

El meu antifeixisme, com poden comprovar, és absolut, total i –si ho volen– radical. Si finalment, tal com sembla, la militància del Partit Pirata aprova la permanència dels feixistes al seu projecte, mostrant així el seu suport a la perpetuació de l’ideari falangista, no em quedarà altre remei que traslladar els pirates de la “llista de partits que no em cauen del tot malament” –veure inici de l’apunt– a la “llista de partits que em generen una total desconfiança”.

(Gràcies @aniol, @im_dario i @jordixou per fer-me arribar la proposta de votació i suggerir-me que actualitzés l’apunt).

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Cultura i Societat
42 comments on “El @partit_pirata i la Falange Auténtica
 1. David ha dit:

  Hola,

  en primer lloc, Yo Avalo és ideológicament neutre, només cal complir unes normes. Hi ha 25 partits que participen, agradin les seves idees o no:
  http://www.joavalo.org/participants
  No es pot fer fora a qui compleix les normes.

  En segon lloc, et convido a llegir el comunicat oficial:
  http://pirata.cat/bloc/?p=2114

  Aquí pots trobar la votació:
  https://xifrat.pirata.cat/ideatorrent/idea/121/

  Salut, i rom!

  • elbixo ha dit:

   Continuo tenint-ho clar: si les normes permeten l’entrada al feixisme, cal canviar les normes.

   • David ha dit:

    YoAvalo diu això:

    > Tots els partits que respectin els Drets Humans i la democràcia poden participar i recollir les dades d’aquella gent que els vulgui avalar si així ho desitgen, per tal de poder contactar-vos bon punt s’inicïi el termini de recollida de signatures.
    > Avalar a una candidatura no et compromet a res. Ni t’obliga a votar el partit avalat, ni a afiliar-te, ni a res en concret. Encara que vulguis votar a un partit que no necessiti avals, sempre pots ajudar a que altres opcions es puguin presentar, per decència, per democràcia, per justícia.
    > Tanmateix, Jo Avalo no avala ni recolza els referents ideològics dels que participen, ni aprova ni desaprova les seves propostes, sempre que tot estigui dins de les condicions especificades, erigint-se exclusivament com una plataforma neutral oberta a tothom.

    Si s’ha d’excloure a partits per la seva ideologia, llavors ja no serà YoAvalo, sino un altre projecte diferent.

    • elbixo ha dit:

     Segueixo tenint-ho clar: si “Jo Avalo” permet l’entrada dels feixistes, cal canviar les normes. El feixisme no ha de tenir cabuda en democràcia. I em sembla més que evident que “Falange Auténtica” és un partit feixista, de no ser-ho, haurien canviat el nom per a no generar, precisament, confusions.

     Què en pensaríem d’un partit anomenat, per exemple, “Partit Neonazi” que elogiés només “una part” de les idees de Hitler i que tingués una esvàstica com a logotip? Em sembla que és més que evident.

     • David ha dit:

      Si prohibim l’entrada a partits que respecten Democracia+DDHH, ja no serà YoAvalo, serà una eina partidista.

      I ja hem rebutjat la entrada a algun partit neonazi, per no complir les normes.

      Salut!

    • elbixo ha dit:

     Li responc aquí, perquè a l’últim comentari no em deixa fer-ho.

     Opino que l’error està en que vostès s’empassen que F.A. respecta els Drets Humans i la Democràcia. En canvi, jo, mentre es diguin “Falange”, actuïn sota el jou i les fletxes i enalteixin un dictador, no em deixaré embadalir.

     No és partidisme, no milito (ni crec que ho faci mai) en cap partit; és antifeixisme.

 2. Antoni ha dit:

  Hola. Sense voler defensar-ne la ideologia de fons, però sí intentant ser equànim amb la realitat, l’anomenada “Falange Autèntica” es reclama hereva de Hedilla, falangista perseguit i empresonat per Franco. Aquest partit, ja als anys 70 manifestava estar d’acord amb l’estat autonòmic i el sistema democràtic i estava lluny de la ultradreta que tots coneixem.
  Que no ens agradi la seva ideologia de fons i la seva proposta de model de societat és una cosa. Però jo, personalment, tot i que mai els votaria i, segurament, no me n’aniria a sopar amb ells, no els impediria participar en política.

  • elbixo ha dit:

   Bon dia, acabo tot just d’actualitzar l’apunt. Només remarcar que, a part d’Hedilla, els de Falange Auténtica homenatgen Primo de Rivera. Jo ho tinc claríssim: el feixisme no ha de tenir cabuda en democràcia.

   Gràcies per comentar.

 3. tal ha dit:

  Els de FA homenatgen part de les idees de Primo de Rivera però no totes:

  • elbixo ha dit:

   A la tele, és clar. Que potser esperàvem que hi sortissin amb banderes preconstitucionals i cridant “Arriba España” i “Viva Franco”? És estratègia pura i dura, tal com fa Josep Anglada.

   A mi no m’enredaran pas. Si tan diferents són de la Falange “tradicional”, que haguessin canviat el nom al partit.

 4. de la Rosa ha dit:

  En 1 minuto puedo encontrar mas 300 noticias de actos declaraciones campañas xenofobas racistas de Anglada.
  ¿Pero que ocurre cuando intentas hacerlo con la falange autentica? lo unico que uno en cuentra es precisamente cosas en contra de la violencia en contra del racismo a favor de una democracia participativa…

  No es facil, yo lo he intentado.

 5. Jaime ha dit:

  Yo pienso que el que ha escrito este artículo es un paleto redomado, antes de hablar infórmate, que mientras los falangistas auténticos corrían delante de los grises tú aun no serías un simple feto. No enseñes a tu padre a tener hijos, matao.

  • Oriol López ha dit:

   He llegit l’article i els diferents comentaris que s’han fet, tan a favor com en contra, i tots entenc que són respectables, hi estigui o no d’acord, però les desqualificacions i els insults personals com el que fas a l’autor de l’article et desqualifiquen. Si ets una mostra de la militància de Falange Autèntica, sobren els comentaris.

 6. elbixo ha dit:

  Suposo que ha quedat clar el tipus d’actitud que es legitima quan es legitima el feixisme.

  No tinc res més a dir, senyoria.

  Signat,
  El Paleto Redomado.

 7. Jaime ha dit:

  No milito ni he votado jamás a FA, simplemente me gusta leer e intento hablar de lo que sé, hacer un artículo por internet lleno de falacias, mentiras e inventos no merece más que una descalificación. Y me reitero, autor de este artículo, no enseñes a tu padre a hacer niños, que mientras los falangistas auténticos eran fusilados y perseguidos por Franco desde los años 30 hasta que éste murió, el nacionalismo catalán lo recibía brazo en alto en la Diagonal. José Antonio, presente!

  • elbixo ha dit:

   Bravo. No em queda altre camí que reafirmar-me: el feixisme genera ignorància i semianalfabetisme. La prova la tenen aquí dalt.

   La democràcia no pot legitimar aquestes actituds.

   Signat,
   El Paleto Redomado.

 8. Jaime ha dit:

  Ya que eres un experto en el tema, cuéntanos algo sobre Manuel Hedilla, sobre el anarquista Ángel Pestaña, sobre el Partido Sindicalista que se presentó en las primeras elecciones democráticas y dinos qué gente lo formaba… expláyate campeón, danos una lección a los analfabetos.

 9. elbixo ha dit:

  Si vol aprendre vagi a escola, senyor. Si és que sap què és.

 10. Jaime ha dit:

  jajaja, vaya, que te atreves a hacer un artículo y no tienes ni la más remota idea de quien son estos señores falangistas auténticos… Patético y ridículo.

  • elbixo ha dit:

   Potser té raó, però no sé pas què deu ser més autèntic, si aquests falangistes o la seva deficiència mental. En fi, ja ho diuen els espanyols: “cree el ladrón que todos són de su condición”.

 11. Jaime ha dit:

  Mira campeón, a ver si al menos te sirve de ayuda este extracto de “Cuéntame” para ver por donde van los tiros…

 12. Mentres la llei els consideri “legals” considero que si que han de poder presentar-se. No els votare pas, pero si la justicia funciona aixi en aquest pais no es culpa dels pirates ni del sistema democratic.

 13. Jaime ha dit:

  Nueva película: “El silencio de los paletos”. Parece que ya no habla el autor de esta sátira cómica, ¿o era un artículo serio?

 14. Luis Hernández Rivera ha dit:

  Leídos todos los comentarios, opino que es probable que no responda más por el hastío que sin duda genera el tener que replicar continuamente a un fascista maleducado como tú, Jaime.

  Aunque quizás tengas parte de razón en lo que dices (no comparto totalmente tus ideas y tampoco las del autor del artículo), debes saber que tus formas te descalifican totalmente. Ésta no es manera de ir por la vida, tío. Deberías aprender modales, porque queda claro que de haber un paleto por estos lares, ése eres tú.

 15. Jaime ha dit:

  ¿Y cuáles son mis ideas?, aun no las he expresado aquí… Simplemente he constatado la historia y los hechos como son, sin MANIPULACIÓN, e intentando hablar de lo que sé, cosa que no hace el autor de esta sátira cómica, o fantasiosa más bien.

 16. Luis Hernández Rivera ha dit:

  ¿De lo que sabes? Vaya…esta sí que es buena. Yo creo que no escribes de lo que sabes sinó CÓMO sabes, es decir, insultando a todo el que no opine como tú. Porque a ver, dínos, sabiondo, INSTRÚYENOS: para ti, los de Falange Auténtica, ¿son o no son fascistas? ¿Sí o No? Fíjate que no te pregunto si deben o no deben incluirse en esto de los avales (porque eso es totalmente discutible), simplemente quiero que, haciendo uso de tu inmensa sabiduría del tema, nos digas si TÚ crees que son fascistas o que no lo son.

  Esperamos, ansiosos, la respuesta.

  • Jaime ha dit:

   Falange auténtica no son fascistas, recojen la esencia de la última etapa de José Antonio, desmarcado ya del fascismo (entendido como el movimiento italiano de Mussolini, no como se entiende hoy en día, que se llama fascista a todo tipo de idea distinta a la de uno), etapa en que estos intentaron entablar diálogos con el sector trentista del anarquismo, Ángel Pestaña. FA es un partido anti racista, anticapitalista, democrático (en el sentido amplio de la palabra, democracia directa, no ir a votar cada 4 años), FA está favor de la nacionalización de la banca, la FA originaria al igual que José Antonio estaban a favor de crear una Reforma Agraria que iba a poner España “patas parriba”, la revolución pendiente de la que hablan los falangistas que se vieron engañados por el franquismo, FA está a favor de la unidad de España, entendida como la unión de pueblos, idiomas, y constumbres (el propio José Antonio tiene frases como esta “Si alguien hubiese gritado muera Cataluña, no sólo hubiera cometido una tremenda incorrección, sino que hubiera cometido un crimen contra España, y no sería digno de sentarse nunca entre españoles. Todos los que sienten a España dicen viva Cataluña y vivan todas las tierras hermanas en esta admirable misión, indestructible y gloriosa, que nos legaron varios siglos de esfuerzo con el nombre de España.”). Y no solo están a favor de la heterogeneidad y a la vez unidad de los pueblos de España, si no que también hacen guiños al hispanismo.
   La Falange originaria recoje en su inicio todo tipo de parafernalia de la Italia de Mussolini, brazo en alto, camisa azul, etc, FA ni siquiera eso. Como ya he dicho, están mucho más cercanos a posicionamientos anarco-sindicalistas que a partidos de extrema derecha (con los que solo les une el amor por esta patria). Falange Auténtica es heredera de grupúsculos clandestinos de la etapa del franquismo, en la que estaban perseguidos por sus ideas revolucionarias, y por la conveniencia del Régimen de no destapar quien era realmente José Antonio y qué pensaría de todo aquello que estaba llevando a cabo Franco.
   Pero vamos, que no creo que deba ser yo quien explique aquí quién son estos de FA, para eso hay una persona que se ha atrevido a hacer un artículo…
   http://jarabeautentico.blogspot.com/ Este blog es de gente de FA, como veis, unos fascistas de cabo a rabo…

   • Luis Hernández Rivera ha dit:

    La verdad es que después de leer que no, que Falange Auténtica no son fascistas, poca cosa más se puede decir de este personaje. Evidentemente, no son los fascistas de Mussolini, con toda su “parafernalia” (qué avispado, el tío, ¿cómo se habrá dado cuenta?), pero si unos personajes que veneran a un tío capaz de soltar una soez del estilo de esa frase que ha plasmado aquí, no es un facha de mierda, que baje Dios y lo vea. La copio de nuevo, porque la verdad es que no tiene desperdicio alguno:

    “Si alguien hubiese gritado muera Cataluña, no sólo hubiera cometido una tremenda incorrección, sino que hubiera cometido un crimen contra España, y no sería digno de sentarse nunca entre españoles. Todos los que sienten a España dicen viva Cataluña y vivan todas las tierras hermanas en esta admirable misión, indestructible y gloriosa, que nos legaron varios siglos de esfuerzo con el nombre de España.”

    Además, resulta que también nos cuenta que don José Antonio “hacía guiños” al hispanismo. Vaya, que si nos descuidamos, estos no-fascistas de FA se lanzarán de nuevo a la conquista de América. ¡Eh! Pero tranquilos, ¡que no saludan brazo en alto! ¡Qué bien!

    Y lo mejor, lo mejor de todo, es que este hipócrita, este tal Jaime, tiene la caradura de llamar Paleto a alguien. ¡A ALGUIEN QUE NO ES ÉL MISMO! Ver para creer.

    Estudia un poco, facha de mierda.

  • elbixo ha dit:

   Opino (ho dic amb la mà al cor, senyor Hernández) que no val la pena de discutir res amb aquest energumen. De fet, jo ja li estava aplicant la màxima aquella de “a palabras necias, oídos sordos”, tan sols he vingut a advertir-lo.

   A més, crec que no val la pena de seguir amb aquest tema; el Partit Pirata ja ha aprovat definitivament la inclusió dels falangistes a “JoAvalo” i no té sentit continuar debatent-ho. Ara bé,voldria aclarir que després de dialogar amb uns quants pirates (via Twitter, correu i aquí mateix), i deixant de banda les idees, n’he tret la conclusió que, en general, són persones que saben expressar de manera respectuosa els seus punts de vista, dialogar, comprendre i en definitiva, debatre.

   La millor medecina per combatre l’anormal indigència mental dels personatges que, com en Jaime, tenen l’insult com a únic recurs, és ignorar-los completament.

   Salut i fins la propera.

   • Jaime ha dit:

    jajajajajja, el paleto redomado se pica, lee un poco hombre, que no salen granos ni pasa nada malo.

 17. Jaime ha dit:

  Ah, y el autor de este post, que decía que FA rendía homenaje al dictador José Antonio (te repito que murió con 33 años y no mandó nunca), dadle una colleja también a Jordi Pujol, capaz de decir esto sobre José Antonio: “Sé que la cita es un riesgo, pero uno de los que lo entendió mejor [que el pueblo catalán es sentimental] fue José Antonio Primo de Rivera”.
  O esta de Buenaventura Durruti: “Con la muerte de José Antonio , si llega a consumarse, morirá también toda esperanza de reconociliar a los españoles antes de muchas décadas”
  “Españoles de esa talla, patriotas como él no son peligrosos ni siquiera en las filas enemigas. (…) Cuanto hubiera cambiado el destino de España si un acuerdo entre nosotros hubiera sido tácticamente posible” (Diego Abad de Santillán, dirigente anarquista en la II República).
  La mayor injusticia que se ha cometido con José Antonio no fue matarlo, tampoco la manipulación histórica que el franquismo hizo sobre su figura, si no tenerlo enterrado junto a Franco.

 18. Jaime ha dit:

  Paleto redomado, ansío nos cuentes cual fue el periodo de gobierno (de DICTADURA quería decir) de José Antonio Primo de Rivera… jajajajaja.

 19. Jaime ha dit:

  jajajajajajaja, otro paleto redomado.
  Mira si son fascistas, que han gobernado con IU en Ardales, Málaga…

  jajajajja, paleto!

  Ah, y que entre todas las frases de J.A, hayas tenido que pegar la misma que yo, denota por ti que sabes tanto de J.A. como yo de física cuántica, con la diferencia que yo de ello no hablo, y tu sí.

  Que siga el circo, me lo paso pipa jajajaja.

  Una duda, ¿qué es el fascismo? Defínemelo, gracias.

 20. Jaime ha dit:

  Era una respuesta a Luis Hernandez DE RIVERA (ai, lapsus, Rivera quería decir).

  • ferran ha dit:

   Por cierto Jaime, es una lástima que los menosprecies de una forma tan vulgar. En mi opinión, con tus argumentos ya lo haces intelectualmente, tan sólo dejando alguna perla podrías haberlo hecho de una forma mucho más elegante, y se habría considerado respetuosa.

   • Jaime ha dit:

    Ferran, no te falta razón, pero en ese momento dado, y viendo las formas que usaban estos tipos (todo el mundo es fascista menos yo, ¡fascista!) consideré oportuno humillarlos un poco. Saludos.

 21. ferran ha dit:

  Todos entendemos el catalán, verdad? Lo digo para asegurarme.
  Després de llegir els comentaris, he de dir que em decanto pels arguments del Jaime. Em podeu posar l’etiqueta de Pirata, si voleu, i que per tant faig el que faci el partit. Resulta que els pirates en majoria som gent informàtica o tècnica, de ciència, vaja.

  Com a científic que em considero (no per investigar, sinó per raonar), dic que el Jaime ha donat moltes més proves del que diu que els altres, amb cartells, cites, i fets històrics. Els altres, en canvi, heu limitat a posar-li l’etiqueta de fatxa per por a reconèixer que el feixisme és molt més profund i té més teca que la que creiem. Encara busco algú que em dongui una segona diferència entre el feixisme i el comunisme, la que he trobat és l’excusa: la pàtria en uns, i el poble en els altres. Potser també la religió i la indumentària, però també s’adora mao i es fan salutacions diferents. Etimològicament, feixisme i comunisme tenen bastant en comú: feixisme ve de feix, d’unitat de moltes coses, d’aquí el jou.

  Amb això del comunisme vull dir que, el feixisme està estigmatitzat, mentre que el comunisme està tolerat, i les seves dictadures i crims resulten “desviaments” de la ideologia original. Si ens remetem als fets, hauríem de tenir el mateix rancor a uns que a altres.

  En la meva opinió, teniu por de reconèixer que els dolents més dolents tenen família que se’ls assembla, i fins i tot alguns familiars s’assemblen a vosaltres, i això us fa pànic. La via fàcil és la negació, sense argumentar res més que “és feixista” per tant és dolent.

  Trobo una gent molt semblant als de falange auténtica: heu vist mai pintades de “Independència i socialisme”? Doncs crec que falange auténtica proclama el mateix, “nació i germanor”

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: