EL CAMÍ DELS BONS HOMES

Els Bons Homes o Càtars com molt bé explica l’Oriol en la seva entrada de “Els Càtars, l’Església de Déu o dels Bons Homes i les Bones Dones”  van ser un moviment religiós dels segles XII i XIII que es va veure perseguit per l’única croada en terres europees i per els tribunals de la Inquisició.

Arran d’aquesta persecució ferotge a la que van ser sotmesos molts dels seguidors de l’Església de Déu van abandonar les seves llars i van emprendre un difícil viatge fins l’altre costat dels Pirineus.
Actualment existeix un GR (Sender de Gran Recorregut) que recorda el pas dels bons homes  per tots aquets magnífics paratges.
El sender, uneix la fortalesa de Montsegur (a l’Arièja) amb el Santuari de Queralt (Berga) recorrent tres grans zones com son el Berguedà, la Cerdanya i l’Arièja sumant un total de 200km.
Aquest sender, que disposa d’un Consell regulador, que vetlla per el bon estat del camí i per aglutinar tots els serveis que s’hi poden trobar, és un itinerari ple de racons únics i d’una gran bellesa com pot ser l’estany de Besines (a l’Arieja), la Vall de la Llosa ( a la Cerdanya) o el santuari de la Mare de Déu de Queralt.
Si us animeu a fer el camí, una experiència altament recomanable, podeu trobar diverses publicacions on s’explica pas a pas l’itinerari de la ruta. També podeu trobar altres publicacions com  “La cuina en el temps dels Bons Homes” o “A peu per camins de càtars al Pirineu Català” on ens presenten 14 excursions per els voltants del camí pròpiament dit.

Avui però, us vull presentar una petita passejada, ideal per iniciar als nens al món del senderisme, que us durà fins al Molí del Salt a la Vall de la Llosa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Primer de tot ens situem una mica, la vall de la Llosa la trobem a la Cerdanya, i la manera d’accedir –hi més fàcilment és des de Prullans.
Des del bonic poble de Prullans (recomanem fer una petita visita al que és conegut com a mirador de la Cerdanya) surt una petita carretera asfaltada que ens durà als pobles de Ardovol i de Coborriu de la Llosa.
Passat aquest últim poble, la carretera baixa durant més d’un quilòmetre enmig d’un fantàstic bosc fins arribar a uns prats i a creuar el riu de la Llosa. Punt on aparcarem el cotxe.

Per fi comencem a caminar! Aquesta és una passejada per el costat del riu, seguint el GR per un magnífic camí custodiat per avellaners, gerderes, maduixeres de bosc  i moltes altres plantes aromàtiques i medicinals.
Després de caminar uns 20 – 30 minuts riu amunt arribem a l’antic molí i a l’espectacular salt d’aigua conegut com a Molí del Salt.

Aquest és el final de la nostra passejada, un racó on encara s’hi poden veure les goges la nit de Sant Joan i on encara hi ha gent que hi busca manairons.
Com a curiositats de la zona, el nom de Vall de la Llosa prové del verb “llossar” que vol dir, esmolar les eines de tall de la farga. Així doncs, ens trobem en una vall plena d’història ja que apart de passar-hi els càtars, aquesta va ser una vall de pas al llarg de la història i on a més s’hi va treballar molt el ferro, un ferro que duien de les mines de Puymorent i que encara avui podem trobar en forma d’escòria pels voltants del salt d’aigua.

 

PD: Ens seguim a twitter!

Quant a

Guia de muntanya

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “EL CAMÍ DELS BONS HOMES
  1. Oriol López ha dit:

    Molt bona proposta per a un cap de setmana en contacte amb la natura i amb la història.

  2. Tomàs ha dit:

    Sempre és una bona idea sortir a caminar, i si és per indrets plens d’història i en mig de la natura, doncs encara més.

    Els llocs de pas tenen com vida atrapada a cada pedra, en cada salt de riu.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: