El final de R.E.M. tal com els coneixem

Sí, el títol és un joc de paraules tan obvi… com inevitable. “It’s the end of the world as we know it…” és part de la lletra i del títol d’una de les cançons més populars de la primera etapa de R.E.M. Aquesta banda d’Athens, Georgia, USA és una de les meves preferides i fa ben poc va anunciar la seva dissolució definitiva després de 30 anys ininterromputs de carrera -d’aquí ve el títol d’aquest post-. I és que és això, 30 anys -que es diu ràpid-, el temps que ha passat des de que el seu primer single “Radio Free Europe” comencés a circular per l’escena independent local fins el setembre passat, data en què van anunciar el seu comiat.

REM a The Simpsons

Aguantar tota una carrera d’èxit tan longeva, amb 15 àlbums d’estudi i els inevitables alts i baixos, i fer-ho havent sabut mantenir bona part de la reputació, l’admiració i el respecte tant de la crítica com del públic, no és una fita a l’abast de qualsevol. I és que estem parlant d’una de les comptadíssimes bandes que han sabut saltar de l’escena indie a la mainstream, i a l’inrevés, sense perdre el contacte amb cap de les dues.

Tampoc és fàcil haver sobreviscut, en el terreny personal, al peatge dels efectes colaterals de l’èxit mediàtic que van tenir durant els anys 90 i l’inevitable oblit posterior. I els R.E.M. se’n van tal com van venir, ben avinguts i sense fer soroll. L’única baixa durant aquests anys va ser la del bateria Bill Berry l’any 1997, quan va decidir retirar-se del món de la música per tenir més temps per a la seva família. Tret d’aquest canvi, la formació s’ha mantingut inalterable des de la seva fundació, amb la veu de Michael Stipe, les guitarres de Peter Buck -una de les meves principals referències i influències com a guitarrista-, i completada amb el baixista, pianista i polinstrumentista Mike Mills.

Moltes de les cançons de R.E.M. podrien incloure’s tranquil·lament alhora, i sense estar fora de lloc, en molts recopilatoris i tracklists de persones provinents de mons musicals ben diferents. Naturalment, de ben segur que cadascú tindrà el seu disc i la seva etapa favorita i aquestes divergiran molt entre uns i altres. Alguns es centraran únicament en una etapa concreta i n’obviaran la resta. Però estic convençut que tothom recorda positivament com a mínim alguna de les cançons d’alguna de les etapes de la banda.

I és que el seu repertori és tan extens i variat que hi ha lloc per a tot. Podríem dividir-lo en tres etapes:

En els propers articles intentaré detallar una a una cadascuna d’aquestes tres etapes. Mentrestant, us recomano que us escolteu les tracklists que us he passat o els enllaços als vídeos que he afegit, i escolliu quina etapa us agrada, us emociona o us sorprèn més.

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “El final de R.E.M. tal com els coneixem
 1. Oriol López ha dit:

  Una trajectòria encomiable que ens ha deixat molt bons treballs.

 2. Jordi Bonastre ha dit:

  Era una de les meves bandes favorites, i de les poques del meu top10 que he pogut seguir mentre seguien en actiu. Els vaig descobrir quan tenia 13 anys, ja a la seva etapa pop. Més tard vaig descobrir els seus primers discos i ja no hi va haver marxa enrere: ja n’era un fan incondicional

 3. yeagov ha dit:

  No és habitual que una banda duri tants anys – exceptuant els Rolling Stones – i que cada disc nou sigui un èxit. Lamentar que hagin decidit plegar.

 4. Tomàs ha dit:

  Lamento dir-te que soc dels que em vaig enganxar a R.E.M. quan ja eren famosos. No he de dir una cosa per una altra.

  Ara bé, a partir d’aquell moment els he anat seguint, sense ser-ne un fan, però sempre amb gust per la música que han sabut regalar-nos.

  • Jordi Bonastre ha dit:

   Ui, tranquil! Jo també els vaig descobrir ja a l’etapa més coneguda. Més que res perquè tenia només 13 anys aleshores. Va ser més endavant que em va donar per comprar els CDs anteriors, els de la seva etapa inicial… i llavors ja em vaig convertir en un fan incondicional…

 5. […] aquest article de fa unes setmanes, aprofitant que la banda R.E.M. acabaven d’anunciar la seva dissolució, vaig […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: