Els moviments socials, segons Castells

Manuel Castells, de Meet the media Guru, Flickr

Manuel Castells, de Meet the media Guru, Flickr

[Els moviments socials són] accions col·lectives intencionades amb un resultat que, tant en cas de victòria com de derrota, transformen els valors i les institucions de la societat.

Manuel Castells

Llegint L’era de la informació: economia, societat i cultura. Volum II: El poder de la identitat (2003), versió catalana de The information age: Economy, Society and Culture. Volume II: The Power of Identity (1997), del professor Manuel Castells, m’ha sorprés trobar-me la definició anterior, que destaca el fet que els moviments socials, amb independència de si assoleixen o no els seus objectius, acaben transformant la societat.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Els moviments socials, segons Castells
 1. opv ha dit:

  Probablement, i des del meu entendre, la definició que Castells utilitza de “moviments socials” fa referència a la capacitat que tenen de produir canvis socials (transformació de la societat), tant a nivell macro com a nivell micro. És a dir, no sempre els moviments socials provoquen canvis socials visibles a ulls de la societat, sinó que poden ser canvis a petita escala, quasibé imperceptibles, però existents. De moviments socials n’hi ha infinits, però sembla com si només existeixin els que tenen un cert ressó mediàtic i una etiqueta com el dels indignats…

  Precisament pel què fa al moviment dels indignats, hi ha varis intel·lectuals que el consideren un vertader moviment social en tots els sentits. En aquest sentit, Bauman afirma que és un moviment que ha crescut molt, però que ho ha fet a base de l’emoció (concepte de liquidesa de la societat) i el que li falta al moviment és pensament, és a dir, canalitzar aquesta emoció per tal de produir canvis i transformacions reals. D’alguna manera doncs, el que diu Bauman posaria en entredit la capacitat d’aquest moviment social per transformar la societat o alguna part de la mateixa.

  Tot i així, des del meu punt de vista, s’ha de donar temps a aquest tipus de moviments tant extensos per veure’n l’efecte real que poden tenir. Els valors relacionats amb el sistema polític penso que ja han començat a canviar, si bé potser no és només gràcies al moviment dels indignats, sinó més aviat per mèrits propis de la política.
  Altres impactes que puguin derivar d’aquest tipus d’acció col·lectiva (canvis en les institucions polítiques) ho veurem més a llarg termini…

  • Oriol López ha dit:

   Cert, només a llarg termini sabrem quin és l’abast real de l’impacte d’aquests moviments en la societat i en les institucions.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: