El desertor

"Make love not war", de Saidun SaidsJo, Senyor President,
li escric aquesta carta;
vostè podrà llegir-la
si té temps i li plau.
M’acaben d’arribar
els papers militars;
me n’haig d’anar a la guerra
dimecres al més tard.
Jo, Senyor President,
no tinc ganes d’anar-hi,
no he vingut a la terra
a matar els meus semblants.
No vull fer-lo enfadar,
però cal que l’hi digui;
he pres la decisió,
me’n vaig a desertar.

Després d’haver nascut,
he vist morir el meu pare,
els meus germans anar-se’n,
tots els meus fills plorar.
De tant patir, la mare
és a dins la tomba
i se’n riu de les bombes
i se’n riu dels meus cants.
Estant empresonat,
em van prendre la dona,
em van deixar sense ànima
i sense el meu passat.
De bon matí demà,
clavaré un cop de porta
als nassos dels anys morts,
me n’aniré a voltar.

Correré pidolant
tots els camins de França,
de Bretanya a Provença.
Diré a tothom ben alt:
Negueu-vos a obeir.
No hi vulgueu prendre part.
No aneu a la guerra.
Negueu-vos a marxar.
Si cal donar la sang,
doni vostè la seva,
sí, Senyor President,
per exemplificar.
Si em vol venir a l’encalç,
avisi els seus gendarmes,
que no duré cap arma,
que poden disparar.

Autor: Boris Vian
Traducció: Tomàs Martí

El poema anterior, El desertor, de Boris Vian (1920-1959), traduït al català per Tomàs Martí, va ser publicat dins del llibre Maleïdes les guerres, una selecció de poemes realitzada per Jordi Cornudella que parla sobre els desastres de la guerra.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “El desertor
  1. Tomàs ha dit:

    No havia llegit això de Boris Vian. Què passa per ser un dels meus escriptors preferits, tant pel que fa a les seves novel•les negres, com per les seves obres de ficció amb aquella imaginació desbordant que el caracteritza.

  2. Oriol López ha dit:

    I jo no he llegit les novel·les negres de Boris Vian. Hem fet tu i jo dues aproximacions al mateix autor i n’hem descobert cadascun un aspecte ben diferent. Entre els dos, en tenim una idea més completa.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: