Ciment i reciclatge

Fàbrica de ciment a Vallcarca, de Joan GGK, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/122/2789071782/

La pols grisenca que coneixem com a ciment és el resultant de moldre diferents materials i de sotmetre’ls a certes temperatures. La indústria cimentera reaprofita residus generats en altres activitats industrials en diverses fases de la producció del ciment. Habitualment, s’utilitzen materials com l’escòria siderúrgica, els fangs de les depuradores, o els materials procedents de les demolicions.

A Egipte, per exemple, una cimentera reutilitza, des de fa alguns anys, pel seu contingut en òxid de calci, la closca de musclo procedent d’una musclera pròxima.

Podeu trobar més detalls sobre el procés de fabricació del ciment, el reaprofitament de diversos residus industrials en la seva fabricació, i el de la closca de musclo en particular, al treball de final de carrera Aprofitament de la closca de musclo per al procés de fabricació de ciment (2007), de la Rosa Fibla Matamoros i la Juliana Verdiell Sales.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “Ciment i reciclatge
 1. Joan Talarn ha dit:

  Gràcies per la informació, però em sembla que l’enllaç no funciona, però ja que parles de cimenteres, tens dades sobre la utilització de residus (em sembla que plàstics) utilitzats com a combustible per cimenteres?
  Gràcies

  • Oriol López ha dit:

   Ho acabo de provar i a mi em funciona l’enllaç, et porta a la fitxa d’aquest treball i allí tens un enllaç al treball en pdf, que també he provat i també m’ha funcionat. El fet que no et funcionés pot haver estat per algun problema tècnic puntual. Segurament, si ho tornes a provar, ja et funcionarà.
   Pel que fa a la utilització del plàstic com a combustible en cimenteres, i com a combustible en general, així com altres opcions de reciclatge del plàstic, tenia prevista una entrada sobre aquest tema. Potser pugui tenir-la enllestida per a la setmana vinent.

 2. toni ha dit:

  Joan, mentre l’Oriol prepara la informació, potser t’és útil: http://blogdeltoni.alcalleop.cat/2011/05/17/plantes-que-fabriquen-plastic/
  sobretot pels enllaços del final

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: