Del wifi al wimax

 "UQ WiMAX UD01NA", de kawanet (Yusuke Kawasaki), al Flickr, http://www.flickr.com/photos/u-suke/3310374505/Què és el wimax? El germà gran del wifi, com algú ha dit?

La denominació wimax, o WiMAX, és un acrònim que prové de “Worldwide Interoperability for Microwave Access”. Wimax és una tecnologia que segueix l’estàndard IEEE 802.16.

Un dels principals avantatges del wimax és el seu gran abast, que permet unir seus o nodes a distàncies de fins uns 40km.

Els amples de banda poden arribar a 1Gbit/s (actualització de l’estàndard de 2011, per a nodes fixes), però varien en funció de la versió concreta utilitzada i de la distància a cobrir.

Tot i que no és un requisit estrictament imprescindible, per a distàncies grans i per a obtenir un rendiment òptim, és recomanable que hi hagi visió directa entre les antenes.

Wimax pot treballar, de la mateixa manera que el wifi, amb freqüències per a les quals no es requereix cap llicència per poder-hi operar, tot i que també n’hi ha versions que treballen amb freqüències que sí que requereixen aquesta llicència.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: