No sé si coneixeu les anomenades “botigues gratis” o les regles del joc del treball col.laboratiu o de la cultura de la donació… No en sé gran cosa més que algun article o algun web que he trobat a Internet, però em crida l’atenció que precisament ara emergeixin opcions per compartir serveis o béns, sense esperar a canvi un retorn proporcional i automàtic.
Fins a cert punt, aixì havien funcionat petites comunitats, i encara ara són moltes les persones que es fan favors mutus, es regalen productes de l’hort, acompanyen malalts o infants o ensenyen una tècnica o un idioma, sense rebre compensacions perdeterminades.
No és ben bé del voluntariat que parlo, sinó d’una cosa a mig camí d’un nou model microeconòmic de convivència i que no resulta incompatible amb d’altres pràctiques sostenibles i conscients, com comprar local, comprar a petits productors o fer-ho amb criteris ètics i ecològics.
No us estrany que comparteixi aquesta reflexió que és també una pregunta o una idea poc elaborada. En la voràgine d’una crisi provocada i amb efectes especialment perversos sobre els més febles, em fa l’efecte que ens tocarà remar riu amunt, encara que només sigui perquè no se’ns contagïi el cinisme dels que ens han dut aquí.
Aprenem funciona en base a aquest intercanvi centrat en l’aprenentatge de llengües i és un goig participar-hi.
Gràcies, Sophia. És una experiència interessant. Tal vegada resultaria útil confegir un directori d’aquesta mena d0iniciatives. Molta sort!
Sí, tal i com estan les coses, jo també penso que el retorn a l’intercanvi de serveis i productes sense diners pel mig cada cop tindrà més adeptes.
A veure si algú més coneix alguna altra alternativa d’aquest tipus, com la d’Aprenem que ens ha aportat la Sophia, i s’anima també a compartir-la aquí.
Podeu consultar la web http://www.consumcollaboratiu.com/, que té un directori d’iniciatives d’intercanvi i de consum col·laboratiu