Com desxifrar l’enigma de la llengua ibèrica

Frederic Santaeulària i Roig ens deia en el seu interessant article “Com desxifrar l’enigma de la llengua ibèrica” que va ser publicat a la web “Amics dels Ibers“:

Contínuament estem escoltant diferents parers i opinions sobre la impossibilitat de comprendre el significat dels nombrosos escrits trobats en llengua ibèrica, una llengua anterior, -com la basca-, a totes les indoeuropees… La veritable solució està en l’euskera neoiber i els seus nombrosos dialectes, gràcies a que encara és una llengua viva i molt anterior a totes les conegudes. Si partim de l’euskera podem arribar a conclusions molt exactes amb bones traduccions. Avui està acceptat el parentiu i la filiació entre l’iber i l’euskera o euskara, amb més de 200 morfemes coincidents plenament en el seu significat i en la seva estructura interna, aixís com un miler de paraules ja desxifrades amb l’ajuda de l’euskera. El problema rau més aviat en el fet que els filòlegs haurien d’estudiar euskera amb profunditat i això no deu interessar massa a ningú… Per tant la base de la investigació ja la tenim i només falta la voluntat de treballar-hi des de la direcció correcta o sigui des de l’euskera.

Poden servir com a exemple de l’ús de l’eusquera per a desxifrar el contingut dels textos ibèrics, un cop s’han traslladat els escrits al seu equivalent fonètic en alfabet llatí, els treballs de traducció de textos ibèrics realitzats per Antoni Jaquemot.

Cal dir que el presumpte parentiu entre el basc i la llengua dels íbers, establert a través de diversos treballs, com els del professor Juan Luis Román del Cerro, o els de Jorge Alonso García, no és d’acceptació generalitzada entre la comunitat acadèmica, i que ha generat diverses polèmiques, amb reaccions viscerals de caire polític, sovint entre persones que confessaven que no havien llegit els esmentats treballs.

Més sobre els ibers

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Com desxifrar l’enigma de la llengua ibèrica
  1. Tomàs ha dit:

    Quasi bé sembla que caldria fer una tasca de recerca científica (filològica). No sabia que hi havia parentiu entre l’euskera i la llengua ibèrica.

    • Oriol López ha dit:

      Sí, el fet que s’hagin pogut desxifrar textos ibers utilitzant l’euskera, tot i els segles que han passat i que, per tant, l’euskera actual ha de ser, per força, una mica diferent de l’euskera coetània, és un argument més a favor d’aquesta hipòtesi. Gràcies per comentar, Tomàs.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: