Una obra titànica realitzada gràcies als voluntaris

Uns volums del Diccionari català-valencià-balear, imatge de la ViquipèdiaL’any 1900, Mossèn Antoni Maria Alcover (1862-1932), va donar el tret de sortida a un projecte titànic, que s’havia de realitzar amb l’ajut d’un cos de voluntaris que van arribar els primers 5 anys als 1643 voluntaris, en un moment en que no hi havia Internet, publicant la “Lletra de Convit a tots els amics de la llengua catalana”, amb la qual convidava tothom que estimés la llengua a col·laborar recollint el vocabulari de totes les terres de parla catalana, tant de la llengua parlada com de l’escrita, tant actual, com antiga, amb la intenció de fer un diccionari exhaustiu de la llengua catalana. Milers de fitxes des dels diferents territoris de parla catalana arribaven a Mallorca amb informació molt diversa, informació que era analitzada, filtrada i catalogada pel mateix Antoni Maria Alcover i pel seu col·laborador Francesc B. Moll (1903-1991). L’obra va ser finalitzada, després de moltes dificultats, amb posterioritat a la mort d’Antoni Maria Alcover, per Francesc B. Moll l’any 1965. Es coneix com a Diccionari català-valencià-balear (DCVB), o simplement Diccionari Alcover-Moll i és un dels diccionaris més importants en el món de les llengües romàniques. Consta de 10 volums i inclou les definicions, exemples d’ús en el context, indicacions sobre la pronunciació, etimologia, etc. Ara, està disponible en línia gràcies a un projecte de digitalització dut a terme del 2001 al 2002 per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), un conveni entre l’IEC i l’editorial Moll, i el finançament de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i el Govern d’Andorra. Podeu consultar-lo a l’adreça: http://dcvb.iecat.net . Per llegir més sobre les vicissituds del projecte d’elaboració del diccionari, podeu consultar: http://dcvb.iecat.net/Intro.htm

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: