El programari lliure i el programari propietari, una cursa desigual

Linux insideEls programadors que treballen en el programari lliure estan participant en una cursa amb els programadors de programari propietari en desigualtat de condicions. Mentre els programadors de programari lliure posen a disposició de tothom el codi font dels seus programes, els programadors de programari propietari es guarden prou de desvelar el codi font dels seus.

És com si, portant-ho a un altre terreny, competissin entre ells dos cuiners: un que posa a disposició de tothom les receptes dels seus plats i l’altre que les guarda gelosament; és evident que el cuiner que no revela les seves receptes podrà consultar sempre que vulgui les receptes de l’altre cuiner, però no a l’inrevés. Així passa amb el programari; quan un programador de programari propietari necessita una funció que ja està implementada en programari lliure, no cal que reinventi la roda, tan sols ha d’agafar el codi font i mirar com s’ha fet en el programari lliure i fer-ne una versió adaptada al seu cas particular; a l’inrevés, quan un programador que treballa en programari lliure vol implementar una funció que es troba ja implementada en programari propietari no pot accedir al codi font per veure com s’ha fet, de manera que ha de reinventar la roda pel seu compte.

Seguint amb el símil del cuiner, també és cert que en el cas del cuiner que posa a disposició de tothom les receptes dels seus plats podem tenir certes garanties del que ens estem menjant i, en el cas del cuiner que les guarda gelosament no podem saber amb seguretat què estem ingerint. Així passa també amb el programari; en el cas del programari lliure, podem saber què està fent el programari que estem executant; en el cas del programari propietari, no podem estar-ne gaire segurs.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “El programari lliure i el programari propietari, una cursa desigual
 1. eduardp ha dit:

  L’avantatge principal del Codi Obert és que si t’enamores del plat cuinat pel cuiner obert, aquell plat te’l podrà continuar cuinant ell o, si hi ha algun problema, algú altre. En canvi, en el cas del propietari, si t’agrada el plat, estàs a mercés d’ell. I en el món del codi, els plats generen dependència. Droga dura.

 2. dvdgmz ha dit:

  I la qüestió també seria: quan codi lliure hi ha dins de programes propietaris?
  Potser caldria un code-leaks

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, no ho podem saber perquè com que en el cas del programari propietari no ens ensenyen el codi font no podem saber si és original o copiat, potser del programari lliure!

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: