EL FASCISTA BILINGÜE

Dijo José María Aznar que antes de romper España, veríamos rota Catalunya. Aznar quería dejar bien claro de hasta donde estarían dispuestos a llegar, él y los que piensan como él, con tal de impedir que los catalanes ejerciéramos nuestro derecho a decidir sobre nuestro propio futuro.

Que en Catalunya no existe ningún conflicto lingüístico lo sabe todo el mundo. De hecho, el modelo que se aplica en las escuelas catalanas es un modelo de éxito reconocido internacionalmente. Los niños catalanes, según los informes PISA, están por encima de la media estatal en el dominio de todas las materias escolares, también de la lengua castellana.

Pero la lengua, más allá de ser una fría herramienta de comunicación, es también un elemento clave de la arquitectura mental de las personas. La lengua nos ayuda a construir el pensamiento colectivo de las sociedades. Y, sobre todo, la lengua es uno de los principales símbolos de identidad de los pueblos. Destruyendo la lengua se destruye una pieza fundamental de la identidad.

La obsesión del nacionalismo español contra el catalán no es gratuita. El PP y Ciutadans vinculan, acertadamente, la lengua con la patria. Y como que para ellos sólo existe una patria posible y verdadera, cualquier lengua que se hable en el «territorio español» y que no sea la suya es un estorbo que hay que eliminar. El falso conflicto lingüístico fomentado por los partidos españolistas busca dos objetivos: romper la cohesión social en Catalunya e imponer la supremacía de la que ellos consideran su lengua nacional.

En Catalunya este debate se observa con perplejidad. Y la inmensa mayoría de los catalanes (nacidos aquí o no) somos plenamente conscientes de la realidad. En Catalunya no existe ni una sola persona que no domine perfectamente el español. En cambio, después de décadas de políticas de inmersión lingüística, las personas que no hablan ni una palabra de catalán se cuentan por centenares (de hecho, se puede vivir perfectamente en Catalunya hablando sólo español, pero no hablando sólo catalán).

Es cierto que las políticas educativas en Catalunya velan por la protección del catalán dándole un protagonismo principal. Y hacerlo así es totalmente necesario y conveniente. Es simplemente una cuestión de protección de una lengua que se encuentra, en su propio territorio, en inferioridad de condiciones ante otra lengua infinitamente más potente y que acabaría devorándola.

Y es aquí donde aparece el falso bilingüismo que en realidad no es más que fascismo encubierto. Y digo fascismo conscientemente porque es eso, y no otra cosa, la teoría que pretende dejar en manos del libre mercado lingüístico el uso de las lenguas, a sabiendas de que eso sería la sentencia de muerte de la lengua nacional de los catalanes.

El auténtico bilingüe sería aquel que defendiera la regulación de las políticas lingüísticas con el objetivo de mantener un justo equilibrio (que es lo que se hace precisamente ahora). Un auténtico bilingüe reclamaría la regulación de la paridad idiomática en las salas de cine, periódicos, televisiones, radios, publicaciones, videojuegos, etiquetaje, prospectos médicos, ámbito de la Justicia, etc. No nos engañemos, todo lo demás es supremacismo o, dicho de otro modo, fascismo puro y duro. Así de simple.

Jaume Pros

Arxivat a Cultura i Societat
28 comments on “EL FASCISTA BILINGÜE
 1. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord, Jaume. Justa la fusta.

 2. Aleix ha dit:

  Magnífic article, Jaume. El comparteixo a xarxes!

 3. jaumepros ha dit:

  Moltíssimes gràcies, Oriol i Aleix!

 4. Gemma ha dit:

  No es pot dir més clar.Fantàstic

 5. Gemma ha dit:

  M’ha agradat molt. L’he compartit també.

 6. Sophia Blasco ha dit:

  El doctor Juan Carlos Moreno Cabrera deixa clares algunes de les estratègies que fan valdre contra el català i qualsevol altra llengua que no sigui la castellana: El Nacionalisme Lingüístic Español al descobert

 7. jaumepros ha dit:

  Moltíssimes gràcies, Gemma!!! I gràcies, Sophia, per l’enllaç.

 8. Manela Gracià ha dit:

  Després de llegir El fascista bilingüe, he entès bé el significat del comentari d’Aznar: “antes de romper España, veríamos rota Catalunya”!.

 9. jaumepros ha dit:

  Gràcies Manela!

 10. Per favor que algú tapi la boca a aquestos feixistes de merd…..

 11. Ramon Vilardell ha dit:

  Impecable, exacte, precís, lúcid.

 12. Antoni Alcázar ha dit:

  Clar i directe. En vaig a fer tota la difusió que pugui.

 13. jaumepros ha dit:

  Moltes gràcies, Anntoni.

 14. Toni ha dit:

  Em sento aludit com votant de Ciutadans des de fa pocs anys i antifeixista des de fa decades. Cap obsesió contra cap llengua. A CAT tenim dues. I hem d’utilitzar-les al Parlament i a l’escola. El feixisme está més aviat a banda de qui vol impossar, sigui Franco o Rigau.

  • Dani ha dit:

   Toni, és el teu partit: Ciutadans, el que presenta acusacions contra la política lingüística catalana avalada per tots els països democràtics, al costat de Falange. Sou vosaltres, els de Ciutadans els que us manifesteu juntets molt sovint amb els de Falange. O sigui: no menteixis més: Tú mai has estat antifeixista perquè tú sempre has estat i ets un feixista i un invasor estranger. L’únic que es pot comparar aquí amb Franco ets tú.

   • Toni ha dit:

    Feixiste?? Revisa concepte de feixista, feixista.
    Estranger i invassor??: Ets de la branca integradora del nacionalcatalanisme, oi?
    Mentider??: És més fàcil creure que saber. Intento saber. I vostè??

    • dani ha dit:

     El feixisme ets tú, lerrouxista de ciutadans. Ja l’he revisat el concepte de feixista perquè actualment els feixistes esteu sortint altre cop arreu d’Europa. El nacionalcatolicisme és que el va portar el teu pare a Catalunya de la maneta de Hitler i mussolini, falangista espanyol. I si,… ets un mentider: No ets antifeixista, ets feixista. no menteixis més, no enganyes a ningú.

    • dani ha dit:

     Tú no intentes saber, tú intentes imposar, feixista hipòcrita de Cínic’s.

    • dani ha dit:

     Els partits polítics que es presenten dient que no són d’esquerres ni de dretes han estat: el partit Nazi de Hitler (partit nacional socialista dels treballadors alemanys), les camises negres de Mussolini, Falange de Primo de Rivera (el que votava la família d’ebn Toni) i Ciutadans d’albert rivera a qui ara vota el feixista del Toni. Fóra populisme lerrouxista i neonazi de Ciutadan’s,… els amics de falange i de Plataforma per Catalunya,… els estúpids invasors estrangers.

    • dani ha dit:

     Per cert: s’escriu feixista i no feixiste, analfabet.

     • Toni ha dit:

      “Feixista i invasor estranger. Lerrouxista de ciutadans. El nacionalcatolicisme és que el va portar el teu pare a Catalunya de la maneta de Hitler i mussolini, falangista espanyol. I si,… ets un mentider: Hipòcrita de Cínic’s. Fóra populisme lerrouxista i neonazi de Ciutadan’s,… Patètics i ridículs feixistes de Ciutadans-PP. Invasors feixistes estrangers. Ruc”

      Molt estimulant la seva menció al meu pare, al qual no coneix com per fer aquestes afirmacions. Finalment trobo a la llista un adjectiu amb el qual em trobo identificar: ruc. He de ser-ne per intentar expresar-me i esperar el silenci com a resposta més agresiva.

      Ha estat un plaer dialogar amb vostè. Espero no trobar-me amb la seva actitud alegre i combativa mai més. Adéu-siau.

  • Dani ha dit:

   Si la llengua catalana és aquella que es parla a Catalunya també podem dir que és català parlar xinès, rumanès, àrab, suahili, rus, txec, etc…. i ensenyar-los tots a les escoles i parlar-lo al Parlament acusant de nazis a qui ho faci en català. En fi, lògiques conclusions de les estupideses que expliquen els patètics i ridículs feixistes de Ciutadans-PP que no volen reconèixer que són uns invasors feixistes estrangers que són aquí per acabar la feina del seu veritable líder, Francisco Franco.

 15. Roser ha dit:

  Home,Toni, si és això, nocal que us amoïneu: a l’escola (i a l’institut) ja es fan servir les dues, de llengües. Ja podeu retirar les campanyes en defensa del castellà: és com si algú muntés una campanya per defensar l’economia brasilera o xinesa!

 16. civileconom ha dit:

  D’acord amb la Roser totalment

 17. JOAN ha dit:

  Em nego a admetre que es digui espanyol al castellà. L´espanyol es qualsevol llengua que es parla a Espanya i, que jo sàpigue, n´hi han, com a mínim, quatre. Al menys, mentres Catalunya en continúi formant part. Per altra part, ha estat l´obsessió històrica dels castellans, anular, prohibir i eliminar les llengues autòctones d´arreu on han posat els seus peus.

  • dani ha dit:

   Perdona Joan,… però la llengua catalana és la llengua oficial de l’estat lliure i independent d’Andorra. A més es parla a França i a la sardenya. Per tant és una llengua espanyola, andorrana, francesa i italiana,… és a dir que la llengua catalana és de tot menys catalana pel simple fet que no tenim un estat propi.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: