1939. La derrota de la cultura

"Verdades incómodas: el dictador bajo palio", de Jaume d'Urgell

El 26 de gener de 1939, les tropes franquistes ocuparen Barcelona i, amb el triomf del feixisme i la derrota de la república, també la cultura fou derrotada. D’aquell dia, l’escriptor Manuel de Pedrolo ens en proporcionava aquesta imatge personal:

“En travessar el passatge de la Mercè, em sobtà una quantitat enorme de llibres al fang. Ara no recordo, però devia haver plogut feia poc i el passatge no estava, com avui, asfaltat. Era de terra, i en aquella terra convertida en fang per l’aigua s’enfonsava un bé de Déu de volums que, en atansar-m’hi, va resultar que eren d’una edició popular d’El ruedo ibérico, de Valle-Inclán. […] Algú, probablement amb coneixement de causa, havia cregut que corria perill pel sol fet de conservar-los en un magatzem. Com en cap altre instant, vaig sentir amenaçada la cultura, i no pas solament la nostra, que això ja ho sabia, sinó totes. […] Llibres en el fang…”

Els fragments anteriors formen part de l’article Llibres enmig del fang, de Pedrolo, publicat a la secció Temps era temps de L’Avenç, secció de recuperació de la memòria històrica que es va mantenir del 1977 al 1985. Amb posterioritat, el 2009, L’Avenç va publicar al llibre Temps era temps. Records de mig segle (1931-1975) alguns dels articles de l’esmentada secció, entre els quals el citat de Pedrolo.

Van ser uns temps molt durs per a la cultura, com s’explica a Fahrenheit 451 a Catalunya.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “1939. La derrota de la cultura
  1. Manela Gracià ha dit:

    S’acosten èpoques dures per a la nostra cultura, aquells que estan infectats de feixisme tornen a sortir dels seus amagatalls cíclicament, per bombardejar tot allò que li és desafecte!

    • Oriol López ha dit:

      Ja ho pots ben dir, Manela. Els feixistes, no tan sols responen al patró de la frase d’Antonio Machado, “el español desprecia lo que no entiende”, sinó que, com en el franquisme, volen acabar amb el que no entenen, i tampoc no estan pas disposats a fer cap esforç per a entendre-ho.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: