Què és la llengua?

Mapa lingüístic del català

Mapa lingüístic del català

La professora Vivien Burr explicava a la seva Introducció al construccionisme social, que “la nostra manera de pensar -les categories i els conceptes que construeixen el nostre marc significatiu- deriva de la llengua que fem servir”.

I el filòleg Josep M. Puigjaner encetava el primer capítol del seu llibre Art i Cultura de Catalunya amb el capítol Llengua, home i poble, on deia que:

“La llengua no és únicament un sistema de signes que serveix perquè cadascú es comuniqui amb altres homes, sinó que és una part essencial de la personalitat. Cada idioma manifesta una manera de pensar, un estil de viure en societat. Així és com ens adonem que la parla de cada persona, de cada poble és un bé sagrat i, doncs, un dret que no es pot lesionar.
Però és que, a més, la llengua és l’essència mateixa de cada poble. Diríem que és com el dipòsit on es conserva la saviesa i les formes de vida de cada comunitat cultural.
Per això, un poble que oblida el seu idioma o el menysprea, és un poble desnaturalitzat, un poble que s’està buscant la seva pròpia mort. Cada vegada que desapareix una llengua -i la cultura que l’acompanya- ve a ser com si s’esgotés una mina d’un metall preciós.”

Queda clar, doncs, que la funció de la llengua va molt més enllà de l’estrictament comunicativa.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “Què és la llengua?
 1. Maria Boix ha dit:

  Els catalans, malgrat prohibicions i persecucions, hem demostrat que la nostra llengua és el nostre bé més preuat i hem dem de continuar defensant-la, jo ho faré fins que em mori. Algun dia entendran a Espanya que el català NO es toca?

 2. Maria Boix ha dit:

  Però, encara no han entès que només ens fan mal, després de tot el que han fet durant segles, ha sobreviscut. Ara ho tenim més fàcil, fins i tot s’ensenya a universitats estrangeres. Ells hi sortiran perdent, quan marxem, se’n penediran…

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, si tots hi posem de la nostra part, no podran anorrear-nos. Especialment si aconseguim deixar de ser súbdits seus.

   • Maria Boix ha dit:

    Això ho tinc molt clar! Per més que diguin, facin o prometin, no ens els hem de creure. D’aquí a poc temps ens ho prendrien. L’únic camí és la independència i, qui no ho vulgui veure, és que en treu partit, tant se li’n fa tot o és molt il·lús.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: