El major desastre demogràfic de la història, la decadència dels maies

Va ser probablement el major desastre demogràfic de la història, millorant el venidor. Per a ells les profecies (futures) de l’abominat Malthus es van complir al peu de la lletra. Ja que la densitat de població de les seves meravelloses ciutats del Yucatán i les actuals Guatemala i Belize era comparable a la del Los Angeles actual. I a les zones rurals podien habitar uns 115 habitants per quilòmetre quadrat.

Massa comparats amb la densitat de l’Espanya actual, que és d’uns 92 habitants per quilòmetre quadrat. Però els pobres no tenien els nostres moderns mitjans|medis, encara que aquests siguin tan finits i insostenibles com van ser els seus. Això sí, contaminants eren bastant menys.

Tanmateix, van desaparèixer a causa dels excessos. Sona el cinglador? Necessitaven, per exemple, cremar vint arbres per escalfar la pedra calcària necessària per fabricar tan sols un metre|metro quadrat de l’enlucido de calç que recobria els seus impressionants monuments, temples o dipòsits.

D’altra banda, no tenien més remei que desforestar cada vegada majors superfícies. A fi de conrear i obtenir menjar|dinar per al cada dia més populós veïnat. Un procés productiu circular i pervers. Segons la NASA, que segons sembla no és cap grup rabiós o radical, i menys extremista, la pèrdua massiva d’arbres va provocar un augment de tres a cinc graus centígrads en les temperatures. I una reducció de les precipitacions del 20% al 30%.

 Una societat no molt diferent de l’actual

Els maies van dissenyar una societat de consum perfecta. Desforestaven boscos per augmentar la superfície cultivable que pogués donar menjar a la cada vegada població més abundant. Els arbres caiguts els utilitzaven per cremar i com|com a materials de construcció. Obres que empraven abundant mà d’obra per aixecar tals meravelles. Activitat rajolera i infraestructures, moltes d’elles, que no servien per a res. Que estaven servides per abundant personal improductiu: els adoradors i el personal que servien els grandiosos temples; una aristocràcia privilegiada; una burocràcia necessària en qualsevol cultura complexa, com aquella era; o les cohorts de servei|servitud, exèrcit o serveis que no aportaven gens.

Tot això, probablement, amb la finalitat última de mantenir la societat anestesiada i sota control, per variar. Per a així poder sostenir a tant paràsit. I per alimentar l’ego i la caradura d’uns quants. Alguna diferència substancial amb la civilització avançada occidental actual i amb la de per aquí prop en particular?

Un col·lapse a causa dels excessos

Era un cercle viciós que va acabar en suïcidi assistit. Quan la sequera va aparèixer i el castell de cartes es va esfondrar. Encara que ho hauria fet igualment sense ella, abans o després. Perquè no era una societat sostenible. Tan sols una versió primitiva, però amb pautes similars, de la histèrica societat actual. Això va succeir durant el Període denominat Càlid Medieval, entre el segle IX i el XIV aproximadament, previ a la Petita Edat de Gel.

Alhora, tot el sud-oest de l’actual Estats Units i el nord de Mèxic, entre molts altres llocs de la Terra, van sofrir també terribles sequeres. Que van obligar els indis Pueblo, per exemple, a abandonar la seva fabulosa ciutat al canó|gorja del Chaco, a Nou Mèxic, entre moltes altres migracions de l’època. Milions de persones van morir de gana, a més, en altres continents. Mentrestant, a la càlida Europa de llavors, els nostres avantpassats vivien feliços i en la glòria. Assaborint seus llancis cavallerescos i amorosos entre croada i croada, amb permís de la pesta bubònica, colofó del període. Els anglesos i danesos, per exemple, conreaven bon vi on tot just avui en dia, 1000 anys després, torna a ser possible fer-ho. I els bel·licosos víkings s’establien en la, com ara de nou, gairebé acollidora Groenlàndia.

En el cas dels maies va anar un s’ho faci vostè mateixa semblança al dels habitants de l’illa de Pasqua. Bons enginyers que eren, van construir una magnífica infraestructura hidràulica per a l’època. Però no va ser suficient per poder sobreviure a les sequeres extremes. El cop de gràcia l’hi va propinar l’etapa càlida esmentada. I tota la seva enginyeria no va servir per compensar les conseqüències de la deforestació i el deteriorament, provocat per ells mateixos, dels seus fràgils ecosistemes. Van ser algunes de les conseqüències del canvi climàtic de l’època.

I la incapacitat nostra per assimilar errors passats

La nostra societat, si no canviem les coses, no fa pinta que vagi a evolucionar de manera diferent. Sembla que no som capaços d’aprendre res dels que van posar l’ànega amb antelació. Aquestes civilitzacions caigudes les restes de les quals encara ens impressionen. Cosa que futurs terrícoles no podran dir de l’actual, amb l’horrorosa, indescriptible, caòtica i insostenible arquitectura que desgraciadament lluu. I amb l’urbanisme absurd que diàriament patim.

Un fugaç indici d’intel·ligència consistiria a aprendre dels errors que d’altres van cometre amb antelació. Amarar-nos d’història. Però, pel camí que anem, dubto que siguem capaços d’assimilar gens. Sembla que l’agut Chateaubriand, una vegada més, tornarà a tenir raó.

Periodista i professor, retallat i en precari. Integrat (que no apocalíptic) en les TIC i TACs, pensant ja en la postcrisi i postindependentista. Journalist and teacher. Oscard Wilde: "A man who does not think for himself does not think at all." Barcelona, Catalonia, in-formacio.blogspot.com

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “El major desastre demogràfic de la història, la decadència dels maies
  1. Oriol López ha dit:

    Anem de model insostenible en model insostenible…

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: