220V? No ben bé!

Adaptació d' "AC power plug/socket", d'espensorvik, Flickr

“AC power plug/socket”, d’Espensorvik, Flickr

Realment, a l’endoll de la paret hi ha 220 V (Volts) de tensió?

En realitat no.

A l’actualitat, si mesuréssim amb un multímetre la tensió que hi ha a l’endoll de casa nostra, el més probable és que apareguin en pantalla aproximadament 230V, que és la tensió normalitzada actual per a Europa, però aquests 230V són, en realitat, una ficció.

Si poguéssim veure amb l’instrument adequat, com pot ser un oscil·loscopi, l’evolució al llarg del temps, instant a instant, de la tensió que ens arriba a l’endoll, veuríem que, en realitat, és una ona sinusoïdal que en un determinat instant té una tensió nul·la de 0V i que, després, va augmentant fins a una tensió d’uns 325V, per tornar a disminuir novament de forma gradual fins a una tensió nul·la de 0V, invertir la polaritat (el cable que era el positiu ara és negatiu i el que era negatiu ara és positiu) i tornar a augmentar gradualment fins a 325V, tornar a disminuir novament fins tornar a arribar a 0V, tornar a canviar la polaritat i repetir una i altra vegada aquest cicle.

L’esmentat canvi de polaritat que es produeix periòdicament és el que fa que es parli de corrent altern o, amb les sigles angleses, d’AC.

Tot el cicle es completa en tan sols 0,02 segons i, per tant, es repeteix 50 cops cada segon; per això es diu que la seva freqüència és de 50Hz (això és així a Europa, als Estats Units la freqüència és de 60Hz).

Bé, d’acord, però, i llavors, on són els 230V que ens apareixen a la pantalla del multímetre?

No hi són, però és com si hi fossin, m’explico: Si connectem una torradora al corrent elèctric, l’escalfament que es produirà alimentant-la amb el corrent altern sinusoïdal que ens arriba a casa és el mateix que es produiria si la connectéssim a una tensió estable i constant de 230V, de manera que es diu que la tensió que ens arriba a casa té una tensió eficaç de 230V.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “220V? No ben bé!
 1. yeagov ha dit:

  En algunes instal·lacions molt antigues encara s’usa 125, per exemple a l’edifici on visc. Mentre els pisos tenen tots 220, l’escala encara va a 125.

  • Oriol López ha dit:

   Sí, i aquestes tensions també varien segons la ubicació geogràfica, algunes de les tensions normalitzades actuals són: 240 V a Oceania; 230 V Europa, Àsia, Àfrica; 120 V Nord-amèrica; 110 V Sud-amèrica (menys Argentina , Xile i el Perú 220 V), 100 V Japó.
   Font: Volt a la Viquipèdia

 2. didaclopez ha dit:

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_dels_corrents A finals dels segle XIX, va haver-hi una autèntica “guerra dels corrents”. Edison, com d’altres clàssics, defensava el corrent continu (que, actualment, continua siguent el primer que s’explica en les classes d’electricitat), mentre Tesla proposava el corrent altern. La guerra tingué fins i tot la seva versió en la cadira elèctrica. Com que Edison defensava la inseguretat del corrent altern, va dissenyar una cadira elèctrica amb corrent altern com a mètode d’execució de penes de mort. Westinghouse, rival seu, va promoure un cadira amb corrent continu. Finalment, el corrent altern s’hi va imposar, no tan sols en les instal·lacions domèstiques i industrials, sinó també en la cadira elèctrica

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, va ser una qüestió força controvertida i que va aixecar grans passions.

   El transport de l’energia elèctrica a grans distàncies des de la central de producció fins als centres de consum i el seu aprofitament en els motors elèctrics van inclinar finalment la balança.

   El corrent altern permetia de canviar-ne la tensió mitjançant l’ús de senzills transformadors electromagnètics i això facilitava l’elevació de la tensió a les centrals de producció elèctrica per poder transportar l’energia a altes tensions i baixes intensitats de corrent per tal de minimitzar-ne les pèrdues per efecte Joule i, també amb l’ús de transformadors, la reducció de la tensió en arribar a destinació per a la seva utilització als centres de consum.

   L’ús de corrent altern també tenia avantatges en el seu aprofitament per a fer funcionar els motors elèctrics de les màquines ja que permetia construccions dels mateixos més simples i eficients.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: