Seguretat i interruptor de final de cursa

"Compact limit switch AZ7 de Panasonic", de www.directindustry.com

“Compact limit switch AZ7 de Panasonic”, de http://www.directindustry.com

L’interruptor de final de cursa o, en anglès, “Limit Switch“, s’utilitza en portes automàtiques, ascensors i, en general, en tota mena de màquines i automatismes que incorporin parts mòbils, per assegurar-ne l’aturada al final del seu recorregut. S’ubica de tal manera que, quan l’element en moviment arriba a un determinat punt del seu recorregut, actua sobre l’interruptor, aturant el moviment, tallant el corrent elèctric, el pas de l’aire o de líquid, en funció de si el moviment es produeix mitjançant un motor elèctric, pneumàtic (per aire) o hidràulic (per líquid).

Un altre ús dels interruptors de cursa és garantir la seguretat en la manipulació de màquines per part de les persones que les utilitzen, de manera que el motor no realitzi cap moviment si un determinat element no està en la posició correcta, impedint, per exemple, el moviment d’un ascensor si ha quedat alguna de les portes obertes, o el funcionament del motor en una màquina si aquesta no té la tapa tancada i hi ha el risc que un operari estigui accedint al seu interior i el moviment de la mateixa en aquestes circumstàncies pugui provocar un accident.

A part de les aplicacions de seguretat, també s’utilitzen moltes vegades com a detectors de posició, per detectar el pas d’un element mòbil per un determinat punt de la seva trajectòria i enviar el senyal corresponent al dispositiu de control, sense aturar, però, el moviment, com pot ser la detecció del pas de la cabina d’un ascensor per una determinada planta durant el seu recorregut.

Quan s’utilitzen en les seves funcions de seguretat es solen a preferir els models que requereixen l’accionament mecànic i, per tant, el contacte entre la part mòbil de la màquina i l’interruptor, i es dissenyen amb formes especialment adaptades a aquest tipus d’accionament, com és el cas dels que hi ha a la imatge que acompanya aquesta entrada; en les aplicacions de detecció de posició, també s’utilitzen sovint models que no requereixen contacte físic, com són els de tipus inductiu, que actuen en base a l’alteració d’un camp electromagnètic que produeix la proximitat al detector de la part en moviment de la màquina (cas que sigui metàl·lica) o d’una peça de metall que està fixada a l’element mòbil de la màquina amb aquesta finalitat.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: