50 Hz ?

Des que es va normalitzar la generació i distribució d’electricitat a la primera meitat del segle XX L’energia elèctrica es va deixar de subministrar en corrent continu per començar a fer-ho en corrent altern (ja que es podia elevar la tensió amb uns aparells anomenats transformadors i disminuir les pèrdues per transport i distribució). Durant aquesta “normalització” de tensió es va escollir que la freqüència de la tensió  i el corrent tingués 50 Hz a Europa i la resta del món (menys Amèrica i Japó que utilitzen 60 Hz).  Però per què aquestes freqüències concretes?

Hem de saber que moltes màquines elèctriques funcionen una mica diferent si canviem la freqüència. Per exemple, en el cas dels motors elèctrics d’inducció un augment de freqüència implica un augment de velocitat de gir del rotor. Els transformadors es dissenyen per a una freqüència concreta i si la disminuïm, augmentem les pèrdues.

L’aspecte que va fer decantar la balança van ser la invenció de les làmpades  d’incandescència (també anomenades  bombetes). Aquestes bombetes consten d’un filament que al passar corrent s’escalfa fins a una temperatura molt elevada i emet llum (radiació electromagnètica perceptible per l’ull).

Llavors,si el corrent segueix una forma d’ona sinusoïdal hi haurà dos moments a cada cicle en que el corrent serà nul: no circularà corrent pel filament de manera que la temperatura baixarà ràpidament (degut a la poca inèrcia tèrmica del filament)  i no s’emetrà radiació electromagnètica visible en aquell instant. En resum el filament s’anirà escalfant i refredant cíclicament lo que implicarà un flux de llum variable.

Aleshores, si observéssim la seqüència en càmera lenta veuríem que la bombeta s’encén arriba a un màxim de intensitat de llum emesa , el segueix una baixada i s’apaga. Ja veiem doncs que si la freqüència fos molt baixa (molt pocs cicles per segon) aquest procés seria incòmode per a l’ull humà.

A 50 Hz aquest procés ocorre molts cops per segon i l’ull no és capaç de distingir-lo. Només veu un flux de llum constant (quan aquest realment és variable, la bombeta fa pampallugues 100 cops per segon).

En aquest  link del youtube es pot veure a càmera lenta el procés:

http://www.youtube.com/watch?v=pye23D3ZlL4

Jose Claret

jclaret.wordpress.com

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “50 Hz ?
 1. Josep ha dit:

  No m’ho has aclarit gaire. Amb la teva explicació, tant és 25 com 50 Hz. A més, alimentant a 50 Hz, la freqüència del llum és de 100 Hz.

  • jclaret ha dit:

   Ostres es veritat! Ja veig que pot dornar a algun error. Ho reviso i ho corregeixo en breus.
   Gràcies per dir-m’ho!

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: