Hostatjar un blog a wordpress.com

Logo WordPress

Tot i que crear i tenir hostatjat un blog (o una web) a wordpress.com és un servei gratuït que mantenen en base als ingressos que obtenen per la publicitat que posen al peu d’algunes de les entrades dels blogs que hostatgen, hi ha alguns serveis addicionals que, si els volem, sí que tenen un cost.

Ens ofereixen per al nostre blog un domini gratuït del tipus elmeublog.wordpress.com, però si volem utilitzar un domini propi com elmeublog.cat amb el nostre blog hostatjat a wordpress.com, a part de pagar el domini al nostre proveïdor de domini, a wordpress.com li haurem de contractar el servei de mapat de domini, que costa 13$ anuals.

Tinguem en compte que amb aquesta combinació li paguem 13$ anuals a Wordpres pel mapat però ens estalviem de pagar en concepte de “hosting” al proveïdor de domini, que tan sols cal que ens proporcioni el nom del domini.

Un valor afegit del servei de mapat de wordpress.com és que ens permet, inclòs al preu, de tenir fins a 5 adreces de correu diferents amb el nostre propi domini, com podrien ser contacte@elmeublog.cat, info@elmeublog.cat, etc, que podem vincular gratuïtament a una plataforma de correu com la Gmail de Google, de manera que podríem, per exemple, enviar i rebre correus des de i cap a la bústia info@elmeublog.cat utilitzant el servei gratuït de Google i no necessitaríem de contractar al nostre proveïdor de domini el servei addicional de correu corresponent.

Des del meu punt de vista, són 13$ anuals molt ben aprofitats.

Així, doncs, moltes pàgines i molt blogs amb dominis propis diferents de wordpress.com també estan fets utilitzant la tecnologia WordPress, estiguin hostatjats a wordpress.com, o en un altre servei de “hosting”.

Is it WordPress?Si us pica mai la curiositat en veure una determinada pàgina web o un blog de saber si utilitzava aquesta plataforma, ara hi ha una manera senzilla de saber-ho:

  1. Aneu a Is it WordPress?
  2. Introduïu-hi al camp corresponent la url de la pàgina o del blog en qüestió.
  3. Cliqueu a “Click to find out” i obtindreu la resposta en uns pocs segons.

Si feu la prova introduint-hi la url del nostre blog, http://desdelamediterrania.cat, obtindreu la resposta següent:

“Good news everyone, this website is on WordPress.
It’s hosted for free by WordPress.com, you can get a free blog there too!”

Efectivament, el nostre blog utilitza tecnologia WordPress, està hostatjat gratuïtament a wordpress.com, a canvi que ens puguin posar publicitat de tant en tant al peu d’alguns dels articles, i utilitzem el servei addicional de mapat de domini per poder utilitzar el nostre domini propi.

Si no volem que ens afegeixin publicitat al peu de cap entrada del nostre blog a canvi de donar-nos l’hostatge del blog gratuïtament, podem contractar-los el servei “No Ads”, per 30$ anuals, amb la qual cosa els estaríem pagant el hosting i no ens posarien publicitat.

L’espai gratuït que tindrem al servidor de wordpress.com per pujar-hi fitxers com imatges i altres és de 3GB. En principi, a part de les imatges dels articles que no haurien d’ocupar gaire, la resta de fitxers que puguin ser voluminosos com vídeos, etc, els podem tenir hostatjats fora en algun servei gratuït com Youtube, de manera que segurament amb els 3GB de regal ja hauríem de fer, però, si mai n’arribéssim a necessitar més, per exemple, afegir-hi un espai addicional de 10GB ens costaria 20$ anuals.

A worpress.com disposem de moltes plantilles/temes per triar i n’hi ha moltes de gratuïtes, com la que fem servir en aquest blog. N’hauríem de tenir prou amb aquestes a no ser que vulguem alguna cosa molt especial, però, si ens fes falta, també els podríem adquirir alguna de les plantilles de pagament que ofereixen. Les plantilles gratuïtes tenen una capacitat de personalització limitada, que és suficient en la majoria de casos, però, si ho desitgem, podem comprar que ens habilitin la plena personalització de la plantilla (fonts, CSS) per 30$ anuals.

La meva recomanació és de començar per la modalitat gratuïta, contractant-los inicialment, com a molt, el servei de mapat de domini si volem utilitzar un domini propi i, després, en funció de les nostres necessitats, potser a mesura que el blog anés adoptant un caire més professional, valorar si realment ens cal contractar-los algun dels molts serveis addicionals que ens ofereixen i que no es limiten als que he esmentat a tall d’exemple.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: