Sistemes de discs RAID

"work_raidness", de Ryan, Flickr

“work_raidness”, de Ryan, Flickr

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) és un conjunt de tecnologies que s’utilitzen habitualment en servidors i que permeten d’obtenir, a partir de la combinació de diversos discs individuals, un  disc virtual amb unes prestacions superiors pel que fa a la capacitat d’emmagatzemament i/o a la tolerància a les fallades.

Algunes de les tecnologies RAID més usuals són:

  • RAID 0: Es distribueix la informació entre diversos discs físics que actuen com un sol disc virtual de capacitat suma de les capacitats individuals de cadascun dels discs que l’integren.
  • RAID 1: La informació es distribueix duplicada en parells de discs físics de manera que si, per exemple, tenim 6 discos, 3 tindran la mateixa informació que els altres 3; es perd capacitat però es guanya en seguretat ja que, si un disc falla, el sistema genera un avís però pot continuar treballant amb normalitat gràcies a que la informació del disc espatllat estava duplicada en un altre disc.
  • RAID 5: Utilitza un sistema d’informació redundant que permet la detecció i correcció d’errors. És una tecnologia més complexa que el RAID 1 però aprofita millor l’espai d’emmagatzemament.

La tecnologia RAID pot implementar-se a nivell físic, mitjançant controladores RAID específiques on van connectats els discs que formen el RAID, o a nivell de programari, connectant els diversos discs a la placa base de la forma convencional i implementant el RAID per programari.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: